V novi zgradbi bo povsem prvič na ogled stalna zbirka Muzeja sodobne umetnosti, ki je zaradi prostorske stiske do zdaj ni bilo mogoče predstaviti javnosti. Foto: Muzej sodobne umetnosti
V novi zgradbi bo povsem prvič na ogled stalna zbirka Muzeja sodobne umetnosti, ki je zaradi prostorske stiske do zdaj ni bilo mogoče predstaviti javnosti. Foto: Muzej sodobne umetnosti
Mladen Stilinović: Eksploatacija mrtvih (1984-90)
Stalna razstava ne bo sledila kronološkemu redu, ampak bo sodobno umetnost predstavljala v petih tematskih sklopih. Foto: Muzej sodobne umetnosti (Zagreb)

Stalna postavitev zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti bo na 3.500 kvadratnih metrih v petih tematskih poglavjih ponujala presek sodobnega umetniškega ustvarjanja, in sicer bo zgodba podana v približno 600 delih. To je sicer le pet odstotkov celotne zbirke muzeja, ki obsega okoli 12.000 del iz vseh zvrsti sodobnega vizualnega ustvarjanja. V muzeju, ki ga je v ljubljanski Moderni galeriji predstavila Nada Beroš, skupaj s Tihomirjem Milovcem soavtorica stalne postavitve, se bodo ogibali vsakršni statičnosti razstave in tudi klasični kronološki razvrstitvi umetnin. Med že omenjenimi petimi tematskimi sklopi je posebej močno zastopan konceptualizem, posebna pozornost pa velja tudi predstavitvi likovnih gibanj, ki so se naslanjala na manifeste. V to skupino so med drugim uvrstili tudi slovenski kolektiv IRWIN. Morda najbolj nenavaden sklop pa so 'arhipelagi', umetniki, za katere je značilna individualna mitologija in ne pripadajo nobenim gibanjem ali natančno določenim smerem.

Prva občasna razstava - donacija družine Eda Murtića
O finančni konstrukciji gradnje in ureditve novega muzeja v Ljubljani niso povedali ničesar, so pa na nedavni predstavitvi v Beogradu omenili, da je le gradnja stavbe po načrtih arhitekta Igorja Franića stala 30 milijonov evrov. Med umetniki, zastopanimi na stalni razstavi, so med drugim izpostavili Braca Dimitrijevića, Sanjo Iveković, Nama Juna Paika, Marino Abramović, Dalibora Martinisa, Olega Kulika, Katarzyno Kozyro in druge. Napovedali pa so tudi že prvo pomembnejšo občasno razstavo. Ta bo jeseni prihodnje leto na ogled ponudila izbor del iz donacije družine Eda Murtića. Donacija obsega Murtićeva dela od študentskih let pa do njegove zadnje razstave v Zagrebu leta 2004.

Muzej sodobne umetnosti sicer deluje od leta 1954, zaradi pomanjkanja prostora pa do zdaj ni mogel ponuditi ogleda stalne razstave.