Predstava Čriček in temačni občutek po besedah v. d.-ja umetniškega vodje novogoriškega gledališča Marka Bratuša
Predstava Čriček in temačni občutek po besedah v. d.-ja umetniškega vodje novogoriškega gledališča Marka Bratuša "ni nekaj, kar bi človek pričakoval, to, kar je nastalo, je nekaj, česar nismo še videli". Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Bienale scenskega oblikovanja sta leta 1997 ustanovila Justat – Oistat center Jugoslavija in Muzej uporabnih umetnosti v Beogradu. Prireditev je vključevala veliko razstavo, podelitve nagrad in priznanj ter predavanja, delavnice in konference. Bienale si je pridobil velik regionalni in nacionalni ugled ter je neprekinjeno potekal do leta 2006. Prireditev bo po 15 letih znova zaživela letos, in sicer v Novem Sadu v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) 2022.

Ducat predstav v tekmovalnem programu
Ena izmed osnovnih programskih enot bienala je vrednotenje gledališke produkcije. Selektorji so za tekmovalni program izbrali 12 predstav, žirija pa bo po ogledu predstav podelila nagrade in priznanja. Med šestimi selektorji je bila tudi Anja Pirnat, dramaturginja in scenografka iz Slovenije. Prejemnike nagrad in priznanj bodo razglasili na bienalu, ki bo potekal v septembru. Prenovljeni bienale sicer nadaljuje tradicijo, vendar s spoštljivim odnosom do vseh sprememb, ki so se vmes zgodile, tako med poklici, ki opravljajo dela scenografije, kot tudi v praksah scenografije, so sporočili organizatorji.

Prizor iz predstave Čriček in temačni občutek s scenografijo Sare Slivnik. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Prizor iz predstave Čriček in temačni občutek s scenografijo Sare Slivnik. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Knjiga Čriček in temačni občutek je v slovenskem prevodu Staše Pavlović izšla leta 2017. Foto: Mladinska knjiga
Knjiga Čriček in temačni občutek je v slovenskem prevodu Staše Pavlović izšla leta 2017. Foto: Mladinska knjiga

Predstavo oziroma družinski glasbeno-vizualni spektakel po besedilu Toona Tellegena (1941) so na oder postavili v SNG-ju Nova Gorica, kjer je bila premierno uprizorjena 7. oktobra 2021.

Čriček, ki je zapadel v depresijo
Zgodba Čriček in temačni občutek je v izvirniku pod naslovom De genezing van de krekel izšla leta 1999. Živali v delih tega nizozemskega avtorja bralcem ponujajo lepa, modra, nepretenciozna in inteligentna razmišljanja o smislu življenja, izhajajoč iz svojih posebnih okoliščin in duševnih stanj – v čričkovem primeru gre za vprašanje depresije.

Predstavo sta po živalskih zgodbah in poeziji priredila Ivana Djilas in Marko Bratuš. Prevajalci so bili Staša Pavlović, Mateja Seliškar Kenda in Bratuš, ki podpisuje tudi dramaturgijo. Za kostume je poskrbela Jelena Proković, za koreografijo pa Maša Kagao Knez. Avtor songov je Boštjan Gombač, poleg njega sta glasbo prispevala še Joži Šalej in Murat.

V predstavi igrajo Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Matija Rupel, Žiga Saksida, Urška Taufer in Andrej Zalesjak ter že omenjena glasbenika Joži Šalej in Murat.