Nino Škrabe je s to komedijo ustvaril zabavno igro na meji med komedijo zablod in burlesko o zagrebškem taksistu Ivanu Kovaču, ki je poročen z dvema ženskama hkrati, ki seveda ne vesta druga za drugo. Foto: Histrion/Tomislav Šmider
Nino Škrabe je s to komedijo ustvaril zabavno igro na meji med komedijo zablod in burlesko o zagrebškem taksistu Ivanu Kovaču, ki je poročen z dvema ženskama hkrati, ki seveda ne vesta druga za drugo. Foto: Histrion/Tomislav Šmider

Komedijo Muke po Iveku Tr...Tr...Trnje – Tr...Tr... Trešnjevka avtorja Nina Škrabeja v režiji Želimirja Mesarića bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor uprizorila Igralska družina Histrion, ki je bila ustanovljena leta 1975 v Zagrebu.

Škrabe je s to komedijo ustvaril zabavno gledališko igro na meji med komedijo zablod in burlesko o zagrebškem taksistu Ivanu Kovaču, ki je poročen z dvema popolnoma različnima ženskama hkrati, ki ne vesta druga za drugo, in s katerima živi v dveh različnih stanovanjih.

Dve ženski kot dva pola (hrvaške) družbe
V Trnju ima ženo Marico, mlado, v tradicionalnem duhu vzgojeno Dalmatinko, ki navija za Hajduk in obožuje Miša Kovača, na Trešnjevki pa ima Zagrebčanko Barbaro, rokerico, ki posluša Prljavo kazalište in navija za Dinamo.

Vožnja s taksijem od enega do drugega doma traja štiri in pol minute. Iveku uspeva z izgovori o delovnih izmenah in z upoštevanjem natančnega urnika nemoteno funkcionirati v obeh zakonih in se do obeh žen obnašati tako drugače, kot da ne bi šlo za istega človeka.

Bigamija in dvojno življenje mu gresta zelo dobro od rok vse do bizarne scene, ki se je zgodila že pred začetkom igre in sprožila zaplet ter zaradi katere se protagonist znajde na urgenci, obe ženi pa kmalu prijavita izginotje, saj "on vendar nikoli ne zamuja". V iskanje se tako podata tudi dve lokalni policijski postaji ...

V komediji igrajo Ronald Žlabur, Marija Borić, Tara Rosandić, Davor Svedružić, Pero Juričić, Željko Duvnjak, Nataša Kopeč, Dinka Vuković in Kristijan Jaić. Za scenografijo je poskrbel Miljenko Sekulić, za kostume Elvira Ulip, oblikovalec svetlobe je Dražen Dundović, oblikovalca zvoka pa Daniel Pavlović in Marko Vodeničar.

V SNG-ju Maribor tudi na zadnji dan leta
V Veliki dvorani mariborskega narodnega gledališča bo na zadnji dan leta ob 17.00 uprizorjena opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Čarobna piščal, v Stari dvorani ob 18.00 pa komedija Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Mateje Koležnik.