Foto:
Foto:

Na njem bodo leta 2006, ko bo Havel dopolnil 70 let, pripravili eno od najobsežnejših predstavitev njegovih del. Družba Untitled Theatre Company No. 61 pripravlja uprizoritev 17 dram, pri katerih je Havel sodeloval kot avtor ali soavtor. Vse njegove drame še niso bile dosegljive v angleščini, zato jih bodo prav za to priložnost prevedli.

Med komunizmom prepovedan
Vaclav Havel se je rodil 5. oktobra 1936 v Pragi, njegova družina pa je bila lastnica velikih filmskih studiev. Prve gledališke izkušnje si je nekdanji predsednik Češkoslovaške in Češke, ki je državi vodil med leti 1989 in 2003, nabiral kot tehnik v praških gledališčih. V 60. letih je postal hišni avtor gledališča Divadlo na zabradli, ko pa se je komunistični režim na češkoslovaškem zaostril, so njegove igre prepovedali, sam pa je bil več let zaprt.

Pri nas že Protest in Avdienca
Med Havlova dela sodijo med drugim drame Vrtna zabava, Avdienca, Otežena možnost koncentracije, Obvestilo, Protest in Peticija. Slovenski gledalci so si že imeli možnost ogledati enodejanki Avdienca in Protest, ki ju je pod vodstvom Dušana Mlakarja postavilo Slovensko stalno gledališče iz Trsta.