Foto:
Foto:

Deli Avdienca in Protest govorita o posamezniku, intelektualcu na eni strani in o posamezniku, hlapcu oblasti na drugi strani.

Protest ima za osnovo situacijski model, kjer se obe strani prilagajata potrebam drugega, v Avdienci pa pivovarniški mojster zahteva, da politično nezanesljivi delavec Vanek predstavnikom tajne policije predloži poročilo o sebi.

Češki dramatik in politik Vaclav Havel je pripadal gibanju praške pomladi, ne le kot pisec gledaliških iger, ampak tudi kot predstavnik demokratične vizije češke kulture in družbe. Njegove igre so bile na Češkoslovaškem trajno prepovedane.

Delo je režiral Dušan Mlakar. Igrajo člani SSG-ja - Vladimir Jurc, Gregor Geč in Rafael Vončina. Kostumografinja je Alenka Bartl, scenograf Dušan Mlakar, lektor Jože Faganel. Nives Vidrih je v slovenščino prevedla Avdienco in poskrbela za redakcijo prevoda Protesta, enodejanko pa je v slovenščino prevedla Zdenka Jerman.

Premierni večer je bil zasnovan v duhu velikega kulturnega dogodka, pred premiero so namreč odprli fotografsko razstavo Riccarda Baldassarrija, po premieri pa sta glasbenici Giovanna Milanesi in Elena Baldassarri uvedli gledalce v indijsko vzdušje s koncertom hindujske glasbe.