Pred osmimi leti je na politično dogajanje v Avstriji opozarjal v Hitlerjevi podobi. Foto: www.hubsikramar.net/Mario Lang
Pred osmimi leti je na politično dogajanje v Avstriji opozarjal v Hitlerjevi podobi. Foto: www.hubsikramar.net/Mario Lang
Hubsi Kramar
Hubsi Kramar z novo predstavo kritizira družbo, v kateri se lahko takšne grozote zgodijo. Foto: www.hubsikramar.net/Mario Lang

Dunajski gledališčnik Hubsi Kramar je svoj novi projekt, ki bo premiero doživel 23. februarja, poimenoval "kletna žajfnica", predstava pa Fritzlovega dejanje ne bo poveličevala, ampak kot je povedala odgovorna za stike z javnostmi v gledališču Gabriele Mueller-Klomfar, kritizirala družbo, v kateri se nekaj takega lahko zgodi.

Pod naslovom Gostišče Fritzl (Pension Fritzl) obljublja režiser "vse, kar ste želeli izvedeti o Fritzlovih". Predstavo pa napoveduje na svoji spletni strani z besedami - v kleti pod preprogo: Nižje ne moreš pasti. Preprosto: Spodnja Avstrija.

V opisu predstave izvemo, da se po Gostišču Fritzl podijo najbolj znani in priljubljeni Avstrijci: gospod Fritzl, Fritzlov sin, Fritzlova hči, Fritzlova žena, pošast Fritzlstein, ki še ni tako zelo poznan, ampak to pride s časom, ekipa "pravih" strokovnjakov, kot gostje presenečanja pa se dogajanju pridružijo še znane osebe.

V predstavi poleg Kramarja med drugim nastopajo še Lucy Mc Evil, ER-ICH, Heidi Gross, Bernd Charabara, Rainer Fussgänger, Julia Karnel, Hannes Lengauer, Felix Lenz in Eva Schuster.

V Hitlerjevem kostumu na dunajski ples
Dunajčani so Kramarjevega drzne kritike dogajanja v avstrijski politiki in javnosti vajeni. Leta 2000 je gledališčnik po pridružitvi desno usmerjene svobodnjaške stranke avstrijski vladi šokiral, ko se je prestižnega dunajskega opernega plesa udeležil, oblečen v Adolfa Hitlerja. Z novo satirično kritiko avstrijske družbe bo tako še utrdil svojo podobo "enfant terribla" dunajskega gledališkega prizorišča.

Predstava temelji na dogodkih, ki so maja lani pretresli svetovno javnost, o Josefu Fritzlu, ki je svojo hčer od leta 1984 do leta 2008 zadrževal v ujetništvu, z njo pa spočel tudi sedem otrok. Začetek sodne obravnave proti Fritzlu je napovedan za marca. Obtožnica, ki je dolga 27 strani, obtoženca bremeni šestih kaznivih dejanj.

M. K.