Čas je za Improvizijo 2008! Foto: MMC RTV SLO/Kristina Sluga
Čas je za Improvizijo 2008! Foto: MMC RTV SLO/Kristina Sluga
Presunljiv nastop Dua Interlinguale, ki sta dojemanje tune privedla na povsem novo raven. Foto: MMC RTV SLO/Kristina Sluga
Improvizija 2008
Gostitelja večera Meta in Samo sta imela veliko opravka s svojo garderobo. Foto: MMC RTV SLO
Fjörd: Ali so tvoji zobje beli?
Duo Interlinguale: Rio mare
Top Dizajn: Prišel si prezgodaj

Letošnje "strašno resno" tekmovanje je namesto KUD-a France Prešeren gostila Linhartova dvorana, polna sproščenih navdušencev, ki s(m)o komaj čakali, kako nas bodo improvizatorji spravili v smeh. In svoje delo so opravili odlično. Prireditev, na kateri ni manjkalo nič, kar ni tipično za "tapravo" Evrovizijo, torej frčečih stvari, poženščenih tipov, namigov na istospolnost, kričavih nastopov, plastičnega nasmeha voditeljice, nežnih balad in cinq points, five points goes to ...Temu dodamo še odlične Gal in galeriste, in zabava je zagotovljena. Piko na i je postavil Jure (naključni obiskovalec), ki je dobil nalogo, da je začel val dviga rok vsakič, ko je nekdo zavpil Jure, val! Verjemite, dobro se je razmigal.

Glavno, da si lepa!
Prireditev sta ob spremljavi evrovizijske himne odprla dva poskočna mladca, potem pa oder prepustila gostiteljema Samu (Tomaž Lapajne) in Meti (Maja Poljanec). Njuna glavna naloga sicer je bilo povezovanje prireditve, a kaj, ko smo na Improviziji: glavno, da si lep in da se velikokrat preoblečeš. Vsakič, ampak res čisto vsakič sta prišla v drugi opravi, sicer so se povečini spreminjali le dodatki, ampak namen je bil dosežen. Koga briga pesem, pomemben je videz! Ja, improvizatorje pa res briga pesem bolj kot videz. Da razložimo glavno pravilo Improvizije: občinstvo izbere naslov pesmi, improvizatorji pa približno 5 sekund pozneje začno peti. Mala malica, kaj!

Najprej so oder zasedli Top dizajn, v svojih prelepih roza pajkicah, za vmesen šok pa je poskrbel pevec, ko je odvrgel majico. Pomenljiv naslov pesmi: Prišel si prezgodaj jih ni vrgel iz tira in v lordovskem slogu so odrjoveli svoje: Mi smo top dizajn, z nami maš se fajn.

Vabljeni ste, da si na desni strani ogledate vrhunske nastope Top Dizajna, Dua Interlinguale in Fjörd.
Kaj Pigalle, Linhartova dvorana!
Naslednje so oder zavzele francoske dive Moulin Bleu, ki so pariški Pigalle začasno zamenjale za podalpske hribčke. Kot sta napovedala Meta in Samo, so se punce spoznale v škofijski gimnaziji, potem pa je njihova življenjska pot zavila po bolj radoživi cesti. Predvsem pa feministični, kajti Sam si zlikaj svojo srajco, ker sama se ne bo ... Ja, današnjim fantom ni več tako z rožicami poslano!

Rio Mare, ki te ljubim, Rio Mare
Duo Interlinguale je zapel pesem, ki veliko obeta: Rio Mare. Kvazi Anastacia in Eros Ramazzotti sta čustveno odpela balado o konzervi tune, ki ju čaka po vrnitvi iz tovarne. Zelo globoko in ganljivo. Sledil je obisk na sever: Fjörd je v slogu Björk ob podpori dveh labodov odcvilila svoj presežek Ali so tvoji zobje beli? in požela glasen aplavz. Sledila je skupina z najbolj kompliciranim imenom: A. B. C. D. E. F. Gangsta Dog Killah feat. Miha & Pocestna Tina & Razpočna mina, ki se je izprsila s komadom Naredi mi cesto, prodam ti nevesto. Kot je dejal voditelj Samo, nikar si ne zapomnite besedila! To ni težko, ker je bil raperski del, četudi poln neprimernih besed, tako hiter, da je kar izpuhtel iz glave, pa tudi grožnja s pištolo je delovala zelo amnezično.

In potem pride Blamaž
Očarana Meta je napovedala šarmerja: prihaja Blamaž Doberštelj. Z orglicami v ustih in s kitaro v roki je sedel na barski stolček, povedal vic in zapel: Česal sem se s preveč mokrim glavnikom. Zelo prepričljivo, kot se je izkazalo na koncu. Sledila je zmagovalka lanske Improvizije, tokrat odeta v podobo Ane Marije Feširović: Duša moja ni tvoja, v zadnji del nastopajočih pa so nas popeljali DeVino z opernim vložkom Lahko bi bilo včeraj. Brez div ne gre, in Amy BeerHouse je trenutno res ena izmed najbolj obrekovanih in občudovanih pevk. Primerno svojemu trenutnemu življenjskemu slogu je zapela Nisem sita, ampak zapita. Pred petnajstminutnim odmorom, med katerim so obiskovalci oddali svoje glasovalne lističe, je kot zadnji nastopil zelo poskočen bend Xaver Univerzum z zelo prepričljivo koreografijo. Plesalca sta, vsaj tako je kazalo, imela končno legitimen razlog, da poskakujeta v zelo visokih petah, na zagotovo letošnjo poletno uspešnico Žoga.

Napetost je rasla, zato smo med odmorom "potišali", kaj menijo obiskovalci.
Ajša, 18
Vsi so mi bili všeč, najbolj pa so mi bili všeč DeVino in Xaver Univerzum. Improvizatorje redno spremljam v KUD-u, tako da jih že malo poznam.

Maša, 17
Jaz sem za Italijane z Rio Mare. Zelo mi je bilo všeč, da sta se voditelja preoblačila. Pa Jure val: res ga cenimo!

Neža, 18
Se mi zdi, da imamo Slovenci radi improvizatorje. Drugo leto zagotovo spet pridem. Moj favorit pa Rio Mare s tisto lepo rokico.

Manja, 26
Eden izmed boljših nastopov je bil nastop skupine Moulin Bleu. Nazorna plesalca sta pokazala veliko in še več - Kapo dol pred njima, saj sta bila v petah. Moj favorit Rio Mare.

Pred razglasitvijo izidov so nastopili še Slovenia United & Grupa občanov, ki so se predstavili tudi na letošnji Emi, zmagovalka Improvizije 2003 Aurora Klopčič z ganljivo skladbo Izkopala si bom svež grob, Improvizija One Band pa je zapel še za čebele. Čebele naj živijo!

A je spet kuhinja?
In zmagovalec? Severna, južna in vzhodna Evropa so glasovale skoraj identično (sumimo na kuhinjo), zato tudi glasovi svojeglave zahodne Evrope niso povzročili revolucije: zmagal je Blamaž Doberštelj, zasuli so ga konfeti, juhej, zdaj pa zabava. Se vidimo na Improviziji 2009.

Parodijo na izbor evrovizijske popevke kolektiva Narobov sta pod umetniškim vodstvom Maje Dekleva povezovala Tomaž Lapajne (Samo) in Maja Poljanec (Meta). Nastopili so Ana Hočevar, Ana Marija Mitić, Alenka Marinič, Juš Milčinski, Boštjan Gorenc - Pižama, Antonio Vulpio, Igor Bračič, Sonja Vilč, Gregor Moder, Mojca Weber, Silvana Žorž in Nejc Simšič. Za gib sta poskrbela Gregor Kamnikar in Igor Sviderski, glasbo so izvajali Gal in Galeristi, kostumografijo podpisuje Mario Dragojević, scenografijo Tomaž Lapajne, avtorica videa je Maja Smrekar.

Ksenja Tratnik

Fjörd: Ali so tvoji zobje beli?
Duo Interlinguale: Rio mare
Top Dizajn: Prišel si prezgodaj