6. ZIZ festival oz. dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije se odvijajo med 8. in 8. in 12. oktobrom v Narodnem domu Maribor in GT22. Na festivalu bodo med drugim na ogled produkcije in koprodukcije ŠtudenTeatra, Momenta, Bande ferdamane, društva ZIZ in Vie Negative.

Kulturno-umetniško društvo ZIZ festival pripravlja s koproducentom Narodnim domom Maribor. Organizatorji so si za temo letošnjega ZIZ festivala povedno izbrali
Kulturno-umetniško društvo ZIZ festival pripravlja s koproducentom Narodnim domom Maribor. Organizatorji so si za temo letošnjega ZIZ festivala povedno izbrali "gledališko puščavo". Foto: ZIZ festival

Program 6. ZIZ festivala
najdete tukaj.

Na festivalu se predstavijo uprizoritve mariborskih neodvisnih producentov pretekle sezone. Program odraža skromen obseg te produkcije, hkrati pa predstavlja njeno kakovost. V pretekli sezoni je na festivalu premiero doživelo osem uprizoritev mariborskih neodvisnih producentov in skoraj vse bodo predstavljene na festivalu. Izpustili bodo le eno, pa še to iz tehničnih in organizacijskih razlogov.

V mestu vse več praznih izložb in praznih odrov
"V petih dneh bo mogoče videti vse, kar alternativna gledališka scena v Mariboru ponuja. Je toliko, kolikor je. (...) To je indikator stanja uprizoritvene produkcije v mestu, ki se sicer rado pohvali, da je kulturno, da ima kulturni kapital. Ob tem povejmo, da bi lahko bilo tudi bolje. Lahko bi bilo več predstav in festival bi potem trajal dva tedna," je še dejal umetniški vodja festivala.

Tudi tema letošnjega festivala "gledališka puščava" je v skladu s tem razmišljanjem. "To izhaja iz podatkov o produkciji, pa tudi iz nekega splošnega občutja življenja v mestu, v katerem so vse pogostejše prazne izložbe in prazni odri. (...) A karakter Maribora ni obupovanje," je še dejal Jan Podbrežnik in pojasnil, da je namen festivala pokazati, da alternativna gledališka produkcija v Mariboru vendarle obstaja in da dosega visoko kakovost. "S festivalom pokažemo, da smo tukaj in da nas je vredno obiskati," je poudaril.

Nagrade letošnjega ZIZ festivala bodo na slavnostni prireditvi 11. oktobra podelili v Sodnem stolpu. Foto: Google Maps/Google maps
Nagrade letošnjega ZIZ festivala bodo na slavnostni prireditvi 11. oktobra podelili v Sodnem stolpu. Foto: Google Maps/Google maps

Festivalsko občinstvo iz leta v leto vendarle raste
ZIZ festival velja za edini festival v Sloveniji, ki predstavi neodvisne ustvarjalce in produkcije določenega mesta. Ob tem je tudi edini festival, ki širšemu občinstvu strnjeno predstavi mariborsko alternativno gledališko produkcijo. Organizatorji kot izjemen dosežek preteklega leta prepoznavajo dober obisk predstav, saj občinstvo iz leta v leto raste. "V letu 2023 je bil odziv javnosti odličen," ocenjujejo v društvu ZIZ, ki deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav preizprašuje razmerja moči v družbi.

Letošnji festival se bo sklenil s slavnostno podelitvijo nagrad ZIZ najbolj zaslužnim na mariborski neodvisni gledališki sceni. O tem, katera nagrada pripada komu, odloča strokovna komisija, nadaljuje pa se tudi tradicija stanovske nagrade scena sceni, s katero sodelujoči umetniki nagradijo nekoga izmed nastopajočih na festivalu.