Saoirse Ronan ima izkušnje z gledališčem: leta 2016 je kritike na Broadwayu navdušila v Lovu na čarovnice (The Crucible). Foto: AP
Saoirse Ronan ima izkušnje z gledališčem: leta 2016 je kritike na Broadwayu navdušila v Lovu na čarovnice (The Crucible). Foto: AP
Sorodna novica Marija Škotska

V tragediji Macbeth bo skupaj z irsko igralko na odru stal škotski igralec James McArdle. Igralca sta skupaj že igrala leta 2018 v filmu Marija Škotska. (Mimogrede, McArdla trenutno lahko spremljamo kot nekoliko sumljivega diakona v nadaljevanki Mare iz Easttowna.)

Po besedah umetniškega vodje gledališča Almeide Theater Ruperta Goolda bodo predstavili "enakovrednejši odnos" med zakoncema Macbeth, kot je v produkcijah tragedije prikazan običajno. Na spletni strani gledališča tragedijo opisujejo kot zgodbo "o svetu v vrtincu preobrazb, o sencah v vseh nas in o srhljivem stremljenju po moči".

Gledališka igra, ki jo bo režirala južnoafriška režiserka in dramatičarka Yael Farber, je bila v fazi priprave, preden so gledališča zaradi epidemije lani zaprla vrata (nikogar iz igralske zasedbe k sreči od takrat ni bilo treba zamenjati zaradi kakih navzkrižij v urnikih). Gledališka predstava bo zdaj vendarle premiero dočakala 5. septembra.

Ugasni, kratka sveča! Življenje je samo begotna senca, slab igralec ki se na odru petelini: drgne deske svojo uro in že nihče več ne ve zanj. Zgodba, ki jo pripoveduje bebec, en sam vrišč in bes, pomeni pa ne nič.

William Shakespeare, Macbeth

Od sredine junija bodo v gledališču – ob upoštevanju varnostne razdalje – znova sprejemali približno od 100 in 120 gledalcev. Začeli bodo s predstavo And Brathe, gledališko priredbo prihajajoče pesniške zbirke pesnika Yomia Sodea, Manorism, exploring loss and grief. Z živo glasbo in projekcijami bo produkcijo režirala Miranda Cromwell.

Goold si želi v nadaljnjem delovanju gledališče približati lokalnim skupnostim in mlademu občinstvu predvsem s ponudbo številnih brezplačnih vstopnic za mlajše od 25 let. Na začetku prihodnjega leta bodo pripravili serijo kratkih iger z naslovom The Key Workers Cycle različnih avtorjev, vključno z Nessah Muthy in Danusio Samal, v teh bodo nastopili tako profesionalni igralci kot člani lokalne skupnosti.