Pandur le nekaj dni po premieri Baroka v Ljubljani osvaja še zagrebško občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
Pandur le nekaj dni po premieri Baroka v Ljubljani osvaja še zagrebško občinstvo. Foto: MMC RTV SLO

Gre za predstavo o krutem rimskem vladarju in zlorabi moči z elementi eksistencializma, ki je nastala po motivih istoimenske drame francoskega književnika, dramaturga in novinarja Alberta Camusa. Omenjena igra je skupaj s Camusevima deloma Mit in Tujec kljub upoštevanju zakonitosti gledališča absurda močna podkrepitev filozofske ideje.

V Gavelli so poudarili, da je Pandurjev Kaligula "umetniški in produkcijski korak naprej". V predstavi igrajo Livio Badurina, Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grbarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač in Silvio Vovk.

Pandurjev Kaligula je bil premierno odigran sredi julija na Brionih v okviru letošnje sezone gledališča Ulysses, v Zagreb pa prihaja po poletni regionalni turneji. Poleg Gavelle in Ulyssesa v predstavi sodelujejo Pandur Theaters, Mittelfest, Ohridsko poletje in mestno gledališče Budva. Velika koprodukcijska predstava Kaligula bo na sporedu do 20. septembra.

Drugo letošnjo premiero v Gavelli bo decembra postavila režiserka Mateja Koležnik. To bo predstava Jez Conora McPhersona, ki se že nekaj let izvaja na evropskih odrih.

A. K.