Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL
Sorodna novica Nekje drugje: lutkovna interpretacija vojnih grozot še z dvema nagradama

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja je animirana pripoved s kredno risbo. Pripoveduje o deklici, ki se znajde v osrčju vojne; gledalec nato skozi dekličine oči spremlja spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, pa tudi upanja.

Vojna, animirana s kredo
Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot, razkriva sinopsis predstave.

Uprizoritev, ki je premiero doživela maja leta 2017, vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi videoprojekcijami in virtualnim risanjem. Igralka animatorka na vrtečo se mizo riše okolje, po katerem pohajkuje deklica. S kredo riše hribovito pokrajino, visoke nebotičnike in srhljive vojake. Gre za preprosto črtno risbo, ki v predstavi čudežno oživi. Avtor likovne podobe je Matija Medved.

Nekje drugje je bila dvakrat uprizorjena v Lutkovnem gledališču Klajpeda, ki je tudi organizator festivala Materia Magica. Foto: LGL
Nekje drugje je bila dvakrat uprizorjena v Lutkovnem gledališču Klajpeda, ki je tudi organizator festivala Materia Magica. Foto: LGL

Kot so sporočili z LGL-ja, predstava že od premiere gostuje po mednarodnih festivalih, kjer je prejela že več nagrad, prav tako je bila kot najboljša predstava nagrajena na bienalu lutkovnih ustvarjalcev leta 2019 v Mariboru in istega leta na festivalu Zlata paličica.