Oddajo Naši baletni umetniki - Milko Šparemblek sta režirala Vojko Vidmar in Danica Dolinar; slednja je zanjo napisala tudi scenarij.

Pozornosti Šparemblek ni namenjal le klasičnemu baletu, ampak se je posvetil tudi študiju sodobnih plesnih tehnik. Foto: BoBo
Pozornosti Šparemblek ni namenjal le klasičnemu baletu, ampak se je posvetil tudi študiju sodobnih plesnih tehnik. Foto: BoBo
Sorodna novica Prešernov nagrajenec Milko Šparemblek: Baletni umetnik, ki je postal plesni pojem

Baletni umetnik Milko Šparemblek se je leta 1928 rodil na Prevaljah na Koroškem. Od baletnega plesalca z uspešno mednarodno kariero se je povzpel do svetovno priznanega koreografa in režiserja baletnih in opernih predstav, filmov ter televizijskih stvaritev.

Umetniško je ustvarjal po vsem svetu in bil med drugim tudi baletni mojster bruseljskega Baleta 20. stoletja Mauricea Béjarta, direktor baletov Gulbenkian v Lizboni, v Lyonu, v Metropolitanski operi v New Yorku in v HNK-ju v Zagrebu. Tudi z baletnimi ansambli nekdanje Jugoslavije in z ljubljanskim ansamblom je postavil vrsto vrhunskih umetniških stvaritev po mednarodnih merilih in pomembno prispeval k spremembi razmišljanja o plesu in baletu v današnjem času.

"Milko Šparemblek je karizmatičen človek in umetnik, ki nas kot ustvarjalce in gledalce zanesljivo in osrečujoče vodi iz labirintov sveta v objem lastnega srca. Lahko se mu spoštljivo poklonimo," je zapisano v utemeljitvi Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo je napisala prav Danica Dolinar.