Pandurjev gledališki diptih Vojna in mir bo 14. oktobra začel novo gledališko sezono hrvaškega narodnega gledališča. Ko se je razvedelo, da je Pandur od Evropske prestolnice kulture za projekt dobil 85.000 evrov, je ljudstvo znova dobilo svojo
Pandurjev gledališki diptih Vojna in mir bo 14. oktobra začel novo gledališko sezono hrvaškega narodnega gledališča. Ko se je razvedelo, da je Pandur od Evropske prestolnice kulture za projekt dobil 85.000 evrov, je ljudstvo znova dobilo svojo "kost za glodanje" in ugotavljalo, koliko bo zaslužil v Mariboru in Zagrebu. Foto: HNK
Pred kratkim je bila v Križankah na ogled Pandurjeva zadnja predstava Somrak bogov. Zadnja leta lahko tudi pri nas redno spremljamo njegove najnovejše produkcije, le lani je bilo gostovanje Hamleta zaradi bolezni odpovedano. Prihodnje leto se bomo za Vojno in mir morali odpeljati v Maribor. Če vas seveda ne bo prej zamikala pot v Zagreb. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Znameniti roman Leva Nikolajeviča Tolstoja Vojna in mir bo tista epska zgodba, ki bo v središču tokratnega Pandurjevega estetskega gledališča. Kot so zapisali v gledališču, roman ne pripoveduje le o Rusiji v času Napoleonovih vojn, temveč skozi usode številnih likov v mreži velikih zgodovinskih dogodkov tudi o trpljenju in upanju ter večnih vprašanjih ljubezni, smrti, vere.
Vojna in mir: Maribor za 2. mesto plača 85.000 evrov
O uprizoritvi se je pri nas že pisalo - ali z velikimi napovedmi Evropske prestolnice kulture (EPK), kjer naj bi predstavo tudi videli, ali pa razburjenjem, ki ga je Pandur povzročil, saj naj bi v Vojno in mir EPK vložil kar precej denarja. 85.000 evrov, natančneje. Pandurju so številni metali pod nos znesek, ki naj bi bil nenavadno visok glede na to, da predstava nastaja v sodelovanju s hrvaškim narodnim gledališčem in bo tam tudi premierno prikazana, poleg tega pa je bil v času dogovarjanj sam predsednik strokovnega sveta EPK-ja.
Predstava Vojna in mir je bila napovedana kot gledališki diptih, v katerem se prepletata Vojna in Mir, dve predstavi kot »dvoje ogledal, ki se med seboj opazujeta in drug brez drugega ne moreta obstajati. Vojna kot čas borbe za mir ter Mir kot posledica vojne in strahu pred novim sporom. Če Vojna ustvarja veliko zgodovino, je Mir čas gojenja iluzij,« so zapisali v EPK-ju. V predstavi se bo predstavil skoraj celoten ansambel HNK-ja, za dramatizacijo pa bo poskrbel Darko Lukić.
Po Pandurju: smeh, intimne tragedije in trpko-duhovita kritika
Hrvaško narodno gledališče (HNK) bo poleg Pandurjeve uprizoritve na oder postavilo še Krčmarico Mirandolino italijanskega dramatika Carla Goldonija v režiji Aleksandre Broz. Komedijo o vedri in inteligentni krčmarici, ki jo oblegajo številni snubci, bodo pripravili v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem v Zadru, kjer bo tudi premiera.
V letu 2012 bodo izvedli predstavo Maškarate ispod kuplja (Maškarada na podstrešju) enega najpomembnejših hrvaških dramatikov, piscev in pesnikov Iva Vojnovića, ki pogosto intrigantno piše o svojih someščanih. V komornem tekstu predstava, ki jo bo režiral Ivica Kunčević, pripoveduje o dveh sestrah in njunem majhnem gospodinjstvu, stisnjenem na podstrešju neke dubrovniške hiše, kjer se na robu nerealnega dogajajo izpraznjeni upi in male tragedije.
Mlada hrvaška režiserka Helena Petković bo na oder postavila Pigmalion irskega dramatika Georga Bernarda Shawa, zgodbo o preprostem dekletu Elizi Doolittle, ki jo želi profesor fonetike prevzgojiti v prefinjeno mlado damo, s katero je Shaw poskrbel za ostro kritiko malomeščanske družbe.