Monodrama je poseben dramski žanr, v katerem je igralec sam na odru, zaradi česar je izvedba zahtevnejša. Foto: Cankarjev dom
Monodrama je poseben dramski žanr, v katerem je igralec sam na odru, zaradi česar je izvedba zahtevnejša. Foto: Cankarjev dom

Sedmi bienalni festival solistične igralske umetnosti Monodrama Ptuj se je začel v Mestnem gledališču Ptuj s predstavo Kdo vam je pa to delu? v izvedbi Borisa Kobala (Cafe Teater Ljubljana). V treh dneh se bo na sporedu zvrstilo pet monodram po izoboru Simona Šerbinka.

Poleg predstave ob odprtju festivala si bo mogoče ogledati še predstave Poročena s seboj v izvedbi Primoža Ekarta (Imaginarni Ljubljana), Skopuh avtorja in igralca Andreja Rozmana - Roze (Rozinteater Ljubljana), Za znoret v izvedbi Valterja Dragana (Gledališče Koper) in avtorski projekt Tadeja Toša Hamlet (Mestno gledališče Ptujsko).

Festival se bo končal v soboto s podeltivijo nagrad, ki jih bo določil tričlanska strokovna žirija, ki jo sestavljajo pisatelj in komediograf Tone Partljič, umetnica Maja Štromar in ptujski igralec ter glasbenik Nenad Tokalič. Na prvi Monodrami leta 1997 je nagrado prejel Zijah Sokolović, sledili pa so Branko Šturbej, Radko Polič Rac, Gregor Čuši, Nataša Matjašec in Peter Ternovšek. Nagrade leta 2006 niso podelili, kar je bilo v vseh teh letih prvič.