Zimska pravljica je večplastna prestava, ki ponuja pravljico, sopran, balet in vrhunsko klavirsko spremljavo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zimska pravljica je večplastna prestava, ki ponuja pravljico, sopran, balet in vrhunsko klavirsko spremljavo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Odlomek iz Zimske pravljice

Zimska pravljica je glasbeno-plesna predstava, ki je namenjena vsem starostnim skupinam. Gre za preplet pravljice ter božično-novoletnih pesmi v operni obleki in baletnih copatkih.
Predstava bo potekala še v petih slovenskih mestih.

Praznični december, zima - čas za "dušne" pravljice in tehtanje vrednot
Biljana Ivanović - Biba,
ki je idejna avtorica pravljice in projekta Zimska pravljica, v predstavi nastopa kot pripovedovalka pravljice in sopranistka božično-novoletnih pesmi. Bibe se najverjetneje mnogi spomnijo iz oddaje Hri-bar, v kateri je redno nastopala kar štiri sezone (gostom je prinašala koktajle, velikokrat pa je nastopila tudi kot pevka). V Zimski pravljici se Biba predstavlja v povsem drugi luči - kot operna solistka, saj v Zagrebu na Glasbeni akademiji študira operno petje. Na klavirju jo spremljajo profesor Darko Domitrović in dva oziroma trije baletni plesalci.

Zimska pravljica nosi v sebi sporočilo upanja, poguma in ljubezni
V decembru si mnogi povzročamo skrbi s tem, kaj naj kupimo svojim najdražjim, s kakšnim darilom naj jih presenetimo in kako naj to darilo čim lepše zavijemo. V predstavi Zimska pravljica na izredno čuten način izvemo, kaj si želi sestrica hudo bolnega brata. Želi si, da bi njen brat ozdravel. To bi bilo največje, najdragocenejše in najboljše darilo na svetu. Čeprav Lučki kar naprej govorijo, da je operacija predraga in da njen brat ne bo nikoli zdrav, sama verjame ter vztrajno išče pot in način do bratove ozdravitve. Zaveda se, da brat potrebuje ogromno zelo pozitivne energije, močno voljo, upanje in ljubezen. Pravljica je z literarnega vidika zelo preprosta, a neskončno globoka, saj je zaznamovana z velikimi besedami in še večjimi dejanji. Sopran študentke 3. letnika opernega petja Biljane Ivanović - Bibe predstavi vlije dodaten, magičen sij zavedanja o pomenu ljubezni in visoki ravni čustvenih vezi, ki so med brati in sestrami ter preostalimi, ki vedo, kaj so to močne čustvene vezi.

Kje boste Zimsko pravljico še lahko videli?
"Turneja" Zimske pravljice bo potekala še v petih slovenskih mestih: v petek, 17. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Bovec, v soboto, 18. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Nova Gorica, v nedeljo, 19. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Litija, v nedeljo, 26. decembra 2010, ob 18.00 v Celjskem domu v Celju in v četrtek, 30. decembra 2010, ob 18.00 v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Cena vstopnice za vse prireditve je 8 evrov, za otroke do 6. leta starosti pa je vstop brezplačen.

V priloženem videoposnetku in fotogaleriji si lahko ogledate odlomke iz predstave, ki sicer žari v povsem drugi luči, če jo spremljamo iz dvorane.

Predstavo si je ogledal tudi MMC-jev slon Bansi, zato vas vabimo, da si košček predstave ogledate tudi v prispevku, objavljenem na Bansijevi spletni strani.

Odlomek iz Zimske pravljice