Foto: Impro liga/Altina Beganović
Foto: Impro liga/Altina Beganović

Praznovanje bodo zaznamovali z vrsto šilarskih dogodkov, začenjajo pa nocoj z otvoritveno predstavo v Dijaškem domu Tabor v Ljubljani, v kateri se bodo pomerili mentorji in šilarji.

Sorodna novica Impro liga zaganja novo sezono s predstavo Kontaktiranje

"Šila je največji in najstarejši kontinuirani gledališki program za mlade in prejemnik številnih nagrad in priznanj ter primerov dobrih praks. Šila pa je tudi skupnost – dijakinj in dijakov, mentoric in mentorjev, gledališkega osebja, prostovoljk in prostovoljcev, zvestih gledalcek in gledalcev, nekdanjih šilark in šilarjev, šol, mladinskih centrov in organizacij, učiteljic in učiteljev in ravnateljic in ravnateljev," so zapisali v Društvu za kulturo in izobraževanje IMPRO.

Ob 25. obletnici delovanja želijo program popeljati v različne kraje in mladinske centre ter tudi do novih šol, da bi se ustvarjalni impro dijaški duh sodelovanja razširil še dlje. V programu vsako leto sodeluje od 20 do 30 dijaških skupin iz srednjih šol in mladinskih centrov iz vse Slovenije.

Sočasno zaznamujejo tudi deseto obletnico programa MIŠ – Male impro šole, ki je namenjena osnovnošolcem zadnje triade. MIŠ se bo praznovanju priključil s svojima predstavama v Ljubljani 26. marca in v Pekrah 16. aprila.

Dogajanje ob 25-letnici

12. marec, 17.00: MC Slovenj Gradec
18. marec, 18.00: Mestna knjižnica Kranj
19. marec, 16.00: Celjski mladinski center - Medregijska ŠILA predstava
23. marec, 17.00 in 18.30: Gimnazija Nova Gorica
25. marec, 17.00: MC Koper
26. marec, 10.00: Pionirski dom, Ljubljana - MIŠ 15 let
26. marec, 18.00: MC Idrija
1. april, 17.00: MC Velenje
2. april, 18.00: MC Zagorje ob Savi
8. april, 19.00: MC Kotlovnica Kamnik - ŠILA predstava in koncert
9. april, 15.00: Ljubljana - Zaključek slavja z interaktivno razstavo
16. april: Kulturni dom Pekre − MIŠ 15 let

V društvu Impro z marcem obenem že tradicionalno zaganjajo tudi medfakultetno impro prvenstvo, ki je vsakoletni projekt impro gledališča, v katerem študenti in študentke predstavljajo fakultete Univerze v Ljubljani in se v študentsko obarvanih impro predstavah pomerijo za naslov najboljše študentske impro ekipe v Ljubljani. To prvenstvo pa poteka že vse od leta 2006.