Mojmir Konič svoje odločitve podrobneje ne želi pojasnjevati. Tako tudi še ni znano, kdo naj bi sedel na mesto umetniškega vodje novogoriškega gledališča. Foto: www.primorska.info
Mojmir Konič svoje odločitve podrobneje ne želi pojasnjevati. Tako tudi še ni znano, kdo naj bi sedel na mesto umetniškega vodje novogoriškega gledališča. Foto: www.primorska.info
SNG Nova Gorica
Nesoglasja se v novogoriški gledališki ustanovi vlečejo že kar nekaj časa. Foto: www.primorska.info
Drama za odrom SNG Nova Gorica

Odločitve za razrešitev svojega pomočnika in umetniškega vodje gledališča Konič ne želi pojasnjevati. V skopem sporočilu za javnost so v gledališču med drugim zapisali: "Ker v času od 12. januarja, ko sta bili seji sveta zavoda in strokovnega sveta, do danes ni prišlo do ustreznega dogovora, se je direktor SNG Nova Gorica odločil v skladu s svojimi pristojnostmi." Pretekli teden je Konič razmišljanje o razrešitvi pojasnil z besedami, da Beblerju očita zlasti pomanjkljivo načrtovanje dela, saj naj bi težavo predstavljalo predvsem načrtovanje.

Primož Bebler je prepričan, da je naredil direktor slab korak za novogoriški teater. "Razrešitev je, kot da smo v vojski in ne v teatru. Reagiral bom tako, da zaščitim interese teatra. Predvidevam burno nadaljevanje dogodkov," je še pojasnil Bebler, ki se bo v torek sestal s člani ansambla, da "predebatirajo situacijo".

Meni, da bo Konič, s katerim sta se pred slabima dvema letoma potegovala za mesto direktorja v SNG Nova Gorica, težko našel človeka, ki bo prišel na mesto umetniškega vodje "v taki situaciji".

Spori se vlečejo že dlje časa
Nesoglasja med direktorjem na eni ter pomočnikom za umetniški del in večino v umetniškem ansamblu na drugi strani traja v SNG Nova Gorica že dlje časa. Konič je predlagal Beblerjevo razrešitev, ki pa jo je obravnaval tudi strokovni svet zavoda. Ocenil je, da Koničevi argumenti za Beblerjevo razrešitev ne zadostujejo, a mnenje sveta direktorja ne obvezuje. Konič je z Beblerjevo razrešitvijo seznanil tudi ministrstvo za kulturo. Decembra je 16 od 28 članov umetniškega ansambla SNG Nova Gorica, med temi tudi Bebler, podpisalo peticijo o nezaupnici direktorju. V tej Koniču očitajo, nima "strokovnih in osebnostnih sposobnosti, ki so potrebne za vodenje gledališča".

Drama za odrom SNG Nova Gorica