Razmere si je maja ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Razmere si je maja ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Bolšoj teater je nujno potreben obnove. Foto: EPA

Bolšoj teater so sicer zaradi obnove, ki naj bi predvidoma trajala tri leta, zaprli julija. Sedaj pa so vodilni v gledališču od ministrstva, pristojnega za financiranje obnove, dobili ukaz, da morajo predvidene stroške obnove močno zmanjšati.

Na ministrstvu vztrajajo, da se obnova, če stroškov ne bodo zmanjšali, sploh ne bo začela, glavni arhitekt Nikita Šangin pa je že zagrozil, da ne bo več sodeloval pri projektu, če ne bo dobil predvidenih sredstev (880 milijonov dolarjev).

Morajo več kot prepoloviti stroške
Vlada je od pristojnih za obnovo slovitega gledališča zahtevala, da stroške zmanjšajo za šestdeset odstotkov. Šangin je to odločitev po poročanju britanskega BBC-ja komentiral tako: "Stališče vlade je jasno. Pravijo, da bi s tem denarjem lahko zgradili deset gledališč. Jaz pa pravim, prav, naredimo tako, vendar pa nobeno od teh gledališč ne bo Bolšoj."

180-let stara zgradba gledališča Bolšoj nujno potrebuje obnovo, saj zaenkrat ni varno niti vstopiti v zgradbo. Vsota, ki jo je za obnovo gledališča sedaj ponudila vlada, omogoča le kozmetične popravke, vendar pa s temi težav ne bodo odpravili niti srednjeročno, poudarjajo strokovnjaki.