Zaradi slabega vzdrževanja Bolšoj teater Moskovčanom ni več v ponos. Foto: epa
Zaradi slabega vzdrževanja Bolšoj teater Moskovčanom ni več v ponos. Foto: epa
Do leta 2008 se bodo po mogočni stavbi v bližini Kremlja sprehajali le delavci. Foto: epa

Stavbo v bližini Kremlja so postavili med leti 1933 in 1935, zaradi dotrajane opreme in slabega vzdrževanja pa ne dosega standardov sodobnih opernih hiš. Predsednik Putin je zato odobril obnovo, ki naj bi jo končali do leta 2008, stala pa bo vsaj 810 milijonov evrov. Do dokončanja del naj bi umetniki Bolšoj teatra nastopali v novem gledališču, ki je zraslo v neposredni bližini starega Bolšoja.

Obilje lesketanja dragih kamnov
Bolšoj teater, katerega znamenitost je tudi strop v dvorani, ki ga krasita čudovit pozlačen listni venec in mogočni lestenec, bi morali obnoviti že v 80. letih. Čeprav je dvorani ni očitati pomanjkanja lepote in lesketa dragih kamnov, pa so se nad razmerami v njej vedno bolj pritoževali tudi obiskovalci. Stoli v dvorani so namreč zelo tesni in na njih je zato težko z užitkom spremljati več ur dolge predstave. Zaradi pomanjkanja denarja projekta v času hude gospodarske krize, v kateri se je znašla Sovjetska zveza, ni bilo mogoče izpeljati.

Dvoboj z ansamblom Kirov
Sicer so gledališče ustanovili že leta 1825, manj "velika leta" so se za znameniti Bolšoj teater začela že v 60. in 70. letih, ko je baletnemu ansamblu Kirov uspelo v svoje vrste zvabiti nekaj velikih baletnih zvezd. Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov in Natalia Makarova so tedaj popolnoma zasenčili baletnike gledališča Bolšoj, katerega položaj vodilne sovjetske baletne ustanove se je začel majati.