Med predstavami spremljevalnega programa bo tudi Let nad kukavičjim gnezdom. Foto: SLG Celje
Med predstavami spremljevalnega programa bo tudi Let nad kukavičjim gnezdom. Foto: SLG Celje
Prizor iz predstave En španski komad
Milena Zupančič in Ivo Ban sta zaigrala v komediji En španski komad. Foto: Tone Stojko
Vinko Möderndorfer
Žlahtno komedijsko pero gre v roke Vinku Möderndorferju. Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje

V celjskem gledališču bodo obiskovalce do 5. marca skušali nasmejati z osmimi tekmovalnimi predstavami in tremi predstavami v spremljevalnem programu. Osem tekmovalnih predstav, različnih tipov komedij, po mnenju umetniške vodje celjskega gledališča Tine Kosi predstavlja vrh slovenske komedije leta 2005.

Katera bo žlahtna predstava?
V tekmovalnem delu se bodo tako predstavili SNG Drama Ljubljana s predstavama En španski komad in Scapinove zvijače, Špas teater s predstavo Kadar mačke ni doma, MGL Ljubljana s predstavo Beneška dvojčka, Mestno gledališče Ptuj s predstavo Poljubljanje z Mr. Beanom, Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Kamni v žepih, SLG Celje s predstavo Spustite me pod kovter, gospa Markham in Drama SNG Maribor s predstavo Ti nori tenorji. Kot je povedala Kosijeva, bi si želela, da bi si na tekmovalnem programu lahko ogledali še kakšno predstavo, vendar jih omejuje tako čas trajanja Dnevov komedije kot tudi denar.

Tri predstave spremljevalnega programa
V spremljevalnem programu ne bo nič manj smešno. S svojimi predstavami se bodo predstavili Željko Vukmirica (Faširanec), SLG Celje (Let nad kukavičjim gnezdom) in ZKŠT Žalec (Hmeljska princesa). Ob koncu festivala pa bosta nasmeh na usta skušala privabiti še Boris Kobal in Sergej Verč s predstavo Zafrkon.

Faširanec je komedija s politično kritiko, glasbeno parodijo in interaktivnim delom, kjer sodeluje tudi občinstvo. Druga spremljevalna predstava je Let nad kukavičjim gnezdom, ki je nastala pod režisersko taktirko Dušana Jovanoviča. Premierno je bila uprizorjena maja 2005, v ospredju pa sta emancipacija družbe in človeka ter uporništvo. Tretja predstava pa je opereta Hmeljska princesa, v kateri ima glavno vlogo bogata dedinja Danica, ki se kljub številnim snubcem zaljubi v mladega učitelja glasbe. Kljub spletkam je to zgodba s srečnim koncem.

Zadnja bo beseda strokovne žirije
Strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramska igralka Ivanka Mežan ter dramaturga Andrej Jaklič in Matjaž Briški, bo žlahtnega komedijanta, komedijantko, režiserja in predstavo Dnevov komedije razglasila na sklepni prireditvi 5. marca. In čeprav ostajajo žlahtne komedije in komedijanti do konca Dnevov komedije še neznanka, se nagrade žlahtno komedijsko pero že lahko veseli Vinko Möderndorfer. Njegova komedija Šah mat pa je bila med 16 anonimno prispelimi besedili izbrana za uprizoritev v celjskem gledališču naslednjo sezono.