Foto:
Foto:
Predstava Bolje tič v roki kot tat na strehi je dobila dve najbolj prestižni nagradi Dnevov komedije
Dnevi komedije vsako leto v Celje zvabijo smeha željne ljubitelje gledališča.

Gledališki poznavalci so najbolj nestrpno pričakovali razglasitev dobitnika nagrade žlahtno komedijantsko pero, ki jo podelijo avtorju najboljšega novega scenarija za komedijo. Po mnenju žirije pa noben izmed prispelih scenarijev ni bil kakovosten, zato nagrade niso podelili.

Dvojno slavje MGL-ja
Žiranti so za najboljšo predstavo festivala izbrali igro Bolje tič v roki kot tat na strehi v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, njen režiser Matkaž Zupančič pa je bil izbran za najboljšega režiserja festivala. Žiranti so v obrazložitvi odločitve zapisali, da se je Zupančič izkazal z izjemnim posluhom za igralce in njihove vloge, zato so se lahko igralci popolnoma izkazali s svojim talentom za interpretacijo vlog humornega značaja.

Dvakrat pa so se veselili tudi ustvarjalci Nore Nore
Med igralkami, ki so zaigrale na odru Slovenskega ljudskega gledališča, se je najbolje odrezala Vesna Pernarčič Žunič, ki se je v predstavi Nora Nora odlično vživela v vlogo Nore. Predvsem je navdušila z velikim občutkom za komične elemente, ki jih upodablja človeško in pretirano, kar je pogosta napaka igralcev, ki si želijo biti smešni.

Žiranti pri odločanju o žlahtnem komedijantu zagotovo noiso imeli lahkega dela, na koncu pa so nagrado podelili Roku Viharju za vlogo Helmerja 2. v predstavi Nora Nora, katere scenarij je na papir zapisal Evald Flisar.

Najboljši po izboru občinstva
Predstave so ocenjevali tudi obiskovalci, ki so najbolje ocenili komedijo Špas teatra Funny Money, ki jo je režiral Vinko Möderndorfer. Po mnenju občinstva si je zaslužila povprečno oceno 4,7. Festivalsko občinstvo je presojalo tudi o najboljših igralskih dosežkih. Najbolj so jih prepričali igralci Barbara Vidovič, Anica Kumer, Rok Vilhar, Lara P. Jankovič, Iva Krajnc, Aljoša Koltak, Jure Ivanušič, Gašper Jarni in Janez Hočevar Rifle.

Konkurenčni osmerček
Na odru Slovenskega ljudskega glredališča v Celju se je od 14. 1. predstavilo 8 predstav, ki jih je v tekmovali program uvrstila umetniška direktorica Dnevov komedije Tina Kosi. Za nagrade so se tako potegovali dvojna predstava Osamljena ženska ter Seks? Izvolite, in naj vam tekne! avtorskega dvojca Franc Rame - Dario Fo, Moj ata, socialistični kulak Toneta Partljiča, Nora Nora Evalda Flisarja , Kokoš Nikolaja Koljade , Bolje tič v roki kot tat na strehi Matjaža Zupančiča , Nevillov otok Tima Firtha, predstavo Mala prodajalna groze Howarda Ashmana in Alana Menkena ter predstavo Funny Money Raya Conneyja.