Foto:
Foto:
Predstava je nastala po zgodbi Paula Coelha.
Veronika v svojem na videz popolnem življenju ni srečna ... (Foto: Robert Balen)

Koreografijo in režijo za zgodbo, ki prikazuje na videz popolno življenje Ljubljančanke Veronike, ki po poskusu samomora pristane v psihiatrični bolnišnici, je postavil iranski plesalec Gagik Ismailian. Pri reševanju vprašanja, zakaj pravzaprav sploh živeti, sta pomagala tudi člana dua Silence, ki sta ustvarila glasbeno podlago. Svoj kamenček k predstavi so dodali tudi dramaturginja Irena Štaudohar, scenograf Matej Filipič in kostumograf Alan Hranitelj.

Uspešnica, ki se dogaja v Ljubljani
Zgodbo Paula Coelha Veronika se odloči umreti poznajo milijoni bralcev po vsem svetu, Veronika pa je ena od maloštevilnih protagonistov svetovnih uspešnic, ki živi v slovenski prestolnici. Tudi zato je koreograf Gagik Ismailian želel zgodbo uprizoriti prav v Ljubljani. Vendar pa zgodbi brazilskega pisatelja, ki je knjigo delno napisal tudi po svojih izkušnjah, ni ostal popolnoma zvest, ampak je izpostavil le določena vprašanja, od katerih je glavno, zakaj sploh živeti.

Šele ko je življenje ogroženo, spoznamo njegovo vrednost
Z njim se sooča tudi glavna protagonistka, ki v svojem življenju ne najde več smisla, zato se odloči umreti. A samomor se ji ne posreči popolnoma, saj se zbudi v psihiatrični bolnišnici, kjer ji zdravniki povedo, da ima le še nekaj dni življenja. To se kar naenkrat zdi veliko bolj dragoceno ... V preostanku življenja zato hoče oživiti čustva, ki si jih prej ni upala (po)doživeti, Ismailian pa je čustva, njihovo iskanje in globino postavil v središče predstave.

Smisel življenja bodo iskali:
"Telesnost zgodbe na odru postane metafora telesa in hkrati njena resničnost. Ritem je mišica in pripoved je srce," so o predstavi zapisali v SNG-ju Opera in balet Ljubljana. Čim bolj doživeto so zgodbo poskušali odplesati Regina Križaj Babačič, Nena Vrhovec Stevens, Sanja Neškovič Peršin, Barbara Križaj, Ksenja Kovač, Mojca Bandelj, Ana Klašnja, Tjaša Kmetec, Stefan Capraroiu, Dan Rus, Aleksandru Barbu, Damjan Mohorko, Mihael Žveglič, Gregor Guštin in drugi.

Mednarodna pot iranskega plesalca
Nekateri od njih so z režiserjem predstave sodelovali že v sezoni 2001/2002, ko je Gagik Ismailian v Ljubljani soustvarjal projekt Ta ljubezen. Iranski plesalec se je sicer zahtevnejših plesnih veščin učil v Londonu. Svojo prvo samostojno vlogo je odplesal leta 1977, od leta 1981 pa je prvi plesalec baleta Gulbenkian iz Lizbone. Kot gost je nastopal v Združenih državah Amerike, Avstraliji, na Japonskem in v Braziliji ter skoraj v vseh evropskih državah.