O Pandurjevi najnovejši uprizoritvi se je precej pisalo, tudi v povezavi z 85.000 evri, ki naj bi jih režiser za projekt dobil od Evropske prestolnice kulture. Foto: HNK
O Pandurjevi najnovejši uprizoritvi se je precej pisalo, tudi v povezavi z 85.000 evri, ki naj bi jih režiser za projekt dobil od Evropske prestolnice kulture. Foto: HNK
Milena Zupančič
V eni izmed glavnih vlog, kot grofica Rostova, v predstavi nastopa Milena Zupančič. Foto: www.drama.si

Gledališka adaptacija klasike Leva Nikolajeviča je plod sodelovanja med zagrebškim gledališče, Pandur.Theaters in Mariborom kot EPK-jem 2012, v predstavi nastopa celoten igralski ansambel gledališča HNK, grofico Rostovo pa bo odigrala Milena Zupančič.
Po besedah Tomaža Pandurja je Tolstojeva zgodba večplastna, z njo se še vedno lahko bralci oziroma gledalci identificirajo, saj ne tematizira le vojne in miru, temveč govori tudi o stanju duha. Opisuje življenje različnih družin v vojni in miru v Rusiji za časa Napoleona. Tolstoj se je potopil v njihova upanja, ljubezni, vero, smrt, bolečino in hrepenenje. V predstavi bo nastopila, kot jo je opisal Pandur, 'all star ekipa', poleg Milene Zupančič še Pero Kvrgić, Alma Prica, Goran Grgić in Zrinka Cvitešić.
Priznanega režiserja ponovno spremljajo dolgoletni sodelavci; Sven Jonke in Nikola Radeljković iz zagrebškega oblikovalskega studia Numen sta poskrbela za scenografijo, Boris Benko in Primož Hladnik iz tandema Silence se podpisujeta pod glasbo, dramatizacija Tolstojevega romana je delo Darka Lukića, dramaturginja pa je Livija Pandur.
Predstavo Vojna in mir so v EPK-ju napovedali kot gledališki diptih, v katerem se prepletata Vojna in Mir, dve predstavi kot "dvoje ogledal, ki se med seboj opazujeta in drug brez drugega ne moreta obstajati. Vojna kot čas borbe za mir ter Mir kot posledica vojne in strahu pred novim sporom. Če Vojna ustvarja veliko zgodovino, je Mir čas gojenja iluzij."