Barenboim je za Scalo optimalna izbira,
Barenboim je za Scalo optimalna izbira," je ob Barenboimovem imenovanju komentiral njegov stanovski kolega Claudio Abbado. Foto: EPA

Zakaj se je Barenboim, ki je službo leta 2005 "podedoval" od Ricarda Muttija, ki je iz opere odšel sprt z vodstvom, odločil za predčasen odhod, še ni znano. Italijanski mediji so že pred časom ugibali, kdo ga bo nasledil, a njihovih domnev, da bi to lahko bil domačin Riccardo Chailly, v operi še niso potrdili.

Poleg Barenboima La Scalo sicer zapušča tudi predstojnik Stephane Lissner, ki pa je odhod napovedal za avgust prihodnje leto. Lissnerja, ki Milano zapušča zaradi vodenja pariške opere, bo nasledil umetniški vodja festivala v Salzburgu Alexander Pereira.

Barenboim bo nadaljeval svoje delo z orkestrom West-Eastern Divan, ki ga je leta 1999 ustanovil s pokojnim akademikom Edwardom Saidom, da bi združila mlade arabske in izraelske glasbenike.

Zadnji projekti
Dirigent bo pred odhodom nadaljeval svoje delo, med drugim bodo v operi pripravili Carjevo nevesto Nikolaja Rimski-Korsakova, Mozartovo Cosi Fan Tutte in Verdijevo opero Simon Boccanegra. Za uvod v sezono 2014/2015 pripravlja Fidelia, Beethovnovo edino opero.