Gre za novo prostorsko postavitev Mateje Kavčič, ki jo pod okriljem Umetnostne galerije Maribor (UGM) od danes predstavljajo v UGM Studiu. Razstava Zatočišče je del spremljevalnega programa Mednarodnega trienala umetnost in okolje EKO 8.

"Mateja Kavčič s svojimi slikami, risbami in grafikami sporoča, da je vsak list drevesa ali trave dragocen in del celote." Foto: UGM

Umetnica se v svojih prostorskih postavitvah ukvarja z vprašanji, kje najti zavetje oziroma zatočišče v današnjem svetu, kakšna je pri tem vloga umetnosti in kako se preprosto, intimno povezati z naravo. Za spodnji prostor UGM Studia je Mateja Kavčič zasnovala okroglo naravno zatočišče, ki spominja na primarna zatočišča ljudi od začetka časov.

Svoj prvi razstavni projekt je umestila v ljubljanski park Tivoli
Slikarka je od konca študija na likovni akademiji leta 1994 do danes prehodila samosvojo ustvarjalno pot, ki je vseskozi najtesneje povezana z naravo. Svoj prvi razstavni projekt je namesto v galerijski prostor umestila v ljubljanski park Tivoli. Pozneje je začela slikati okrogle slike z žarkasto razporejenimi listi dreves: upodabljala je posamezne liste dreves, kot bi portretirala nadvse dragocene posameznike.

Postopoma je prestopila meje slikarstva in začela ustvarjati z naravo in situ ter končno vse te izkušnje fizično prenesla v galerijski prostor. V lapidariju galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je leta 2016 pripravila razstavo Zavetja, ki je bila celostna prostorska postavitev.

"Živimo v novi geološki dobi antropocena, v kateri človekovo delovanje podobo Zemlje spreminja bolj kot vsi naravni procesi skupaj. Z izsekavanjem, gradnjo cest in mest je človek preoblikoval polovico Zemljinega površja, ki ni pokrita z ledom – usodno pa je vplival tudi na drugo polovico. Plugi in buldožerji premaknejo več zemlje kot vse reke in potoki ... Dokazov o pogubni smeri razvoja je na vsakem koraku dovolj. Kje torej najti zavetje oziroma zatočišče v današnjem svetu? Kakšna je pri tem vloga umetnosti? Kako se preprosto, intimno povezati z naravo?" ob razstavi v UGM Studiu izpostavlja kustosinja Andreja Borin.

Sorodna novica Festival sodobne umetnosti, ki v nekdanji tekstilni tovarni piše pismo prihodnosti

Mateja Kavčič (1970) v Novem mestu, se je po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala slikarsko specialko. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in krajinske umetnosti. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi ustvarjalnice za otroke. Zadnjih 18 let živi in ustvarja v Škofji Loki.