Peter Gabriel je že v osemdesetih odkril glasbeno ustvarjalnost afriških in azijskih ljudstev in jo še pred uveljavitvijo izraza world music vključeval v popularno glasbo. Foto: Polar Music Prize
Peter Gabriel je že v osemdesetih odkril glasbeno ustvarjalnost afriških in azijskih ljudstev in jo še pred uveljavitvijo izraza world music vključeval v popularno glasbo. Foto: Polar Music Prize
Nagrada polar - Jose Antonio Abreu
Jose Antonio Abreu je ponudil možnost obiskovanja glasbene šole več sto tisoč revnim venezuelskim otrokom. Foto: Polar Music Prize
Podelitev nagrade Polar
Nagrada polar velja za glasbeni približek Nobelovi nagradi. Foto: EPA

Z Abreujem dobiva nagrada polar družbenoaktivistično razsežnost, kajti venezuelski skladatelj in ekonomist nagrade iz rok švedskega kralja Carla XVI. Gustava ne prejema za svoje glasbene dosežke v strogem pomenu besede, ampak kot pobudnik družbene akcije El Sistema. Fundacija, ustanovljena leta 1975, skrbi za glasbeno izobraževanje otrok iz revnih zaselkov in pod njenim pokroviteljstvom danes deluje 125 mladinskih in otroških orkestrov. V vsakem trenutku se izobraževanja, za katerega skrbi El Sistema, udeležuje kar okoli 250.000 otrok in od teh je devetdeset odstotkov takšnih, katerim starši ne bi mogli omogočiti obiskovanja glasbene šole.

Žirija je o podelitvi nagrade Joseju Antoniu Abreuju zapisala: "Zaznamovan z vizijo, da lahko svet klasične glasbe izboljša življenje venezuelskih otrok, je ustanovil glasbeno omrežje El Sistema, ki je že sto tisočim dala orodje, s katerim so se zmogli izkopati iz revščine. Ta uspešni izum J. A. Abreuja spodbuja tradicionalne vrednote, kot so spoštovanje, tovarištvo in človekoljubnost."

Peter Gabriel - od vesoljskih kostumov do afriške folklore
Drugega lavreata ni treba posebej predstavljati. Peter Gabriel je vendar eden 'najglasnejših in najzloglasnejših' akterjev popularne glasbe. Od ustanovitve skupine Genesis leta 1967, kot akter katere je že nakazal svojo pot povezovanja kar največje kreativnosti v glasbi in vizualnem ustvarjanju - spomnimo se le Gabriela z visoko pobritim čelom in v nenavadnih kostumih, ki so daleč presegla konvencije v sedemdesetih vzpenjajočega se glamrocka - in obenem je bil eden prvih, ki so se začeli zavzemati za predstavljanje glasbe ljudstev z najrazličnejših koncev sveta.

Že konec osemdesetih je Gabriel ustanovil založbo, ki je izdajala glasbo, ki je pozneje, pogosto sicer v fuziji z neizobraženim bolj razumljivimi elementi popularne glasbe, postala izredno priljubljena in znana kot world music. Gabriel pa je svojo dovzetnost za tuje kulture poudaril tudi kot pobudnik ali ustanovitelj več dobrodelnih organizacij. Iz popularne kulture se Peter Gabriel sicer nikoli ni izključil. In za njegove največje dosežke po odhodu iz skupine Genesis, ki je pod vodstvom Phila Collinsa sicer tudi sama ostala eden glavnih akterjev na popsceni osemdesetih, lahko morda imenujemo skladbe Biko, Solsbury Hill, Sledgehammer in Games Without Frontiers.

Podelitev nagrade Petru Gabrielu je žirija pospremila z besedami: "Kot skladatelj, umetnik in oseba Peter Gabriel ni imel le velikega vpliva na razvoj popularne glasbe – na novo je opredelil njen koncept. Peter Gabriel počne več, kot le prepleta glasbo, glas in podobe - njegova glasba je hkrati megafon, ki kliče k ustanovitvi svetovne družbe, in najostrejši kritik te družbe. Umetnost Petra Gabriela nam predstavlja svetovno glasbo v najbolj natančnem pomenu te besede."

Nagrado polar je leta 1989 ustanovil Stig Anderson, najbolj znan kot menedžer in avtor besedil za skupino Abba, popdeljujejo pa jo posameznikom ali skupinam, katerih delo zaznamujejo posebni dosežki na različnih področjih glasbene ustvarjalnosti.