Plošča, ki vam lahko zagotovo popestri izbor skladb za kakšen poletni piknik ali zabavo na mivki. Foto: XL Recordings
Plošča, ki vam lahko zagotovo popestri izbor skladb za kakšen poletni piknik ali zabavo na mivki. Foto: XL Recordings

Poleg Animal Collective so Vampire Weekend zagotovo ena bolj nekonvencionalnih pop-, roc-k, ambiental-, eksperimental- … skupin, ki so v zadnjem letu narekovale tempo progresivnih smernic v popu iz newyorške kotline. Na svojem prvencu Vampire Weekend so fantje združili kitarski indie rock in afriški etno pop in dobili smo mešanico, ki so jo sami člani skupine poimenovali "upper west side soweto".

Toda nekaterim to ni bilo dovolj in so tudi to poletje pripravili presenečenje. Discovery, stranski projekt klaviaturista Rostama Batmanglija iz Vampire Weekenda in Wesa Milesa, pevca skupine Ra Ra Riot, je lepa poletna fuzija dobrih not in ritmov. Naj se sliši še tako osladno, moram priznati, da tako rahločutnega in natančnega občutka za konfuzno simfonijo že dolgo nisem slišal.

V obrambo tega vam svetujem, da poslušate obdelavo skladbe I Want You Back, ki so jo v izvirniku med zvezde poslali Jackson 5. No, Discovery so na drugačnem potovanju (Osaka Loop Line, So Insane, Swing Tree), ki ne glede na elektronske vložke, ostaja v območju akustičnega preludija in milozvočne dinamike, ki vam lahko zagotovo popestri izbor skladb za kakšen poletni piknik ali zabavo na mivki. Noro in izvirno!

Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapović