Album Man Alive so razglasili za enega najbolj pričakovanih na Otoku. Foto: Geffen
Album Man Alive so razglasili za enega najbolj pričakovanih na Otoku. Foto: Geffen

Toda ta hitra ugotovitev je morala dobiti svojo potrditev na večjem vzorcu skladb. Razlog je enostaven. Skupina Everything Everything v omenjeni skladbi na trenutke zveni tudi kot škotski tragiki in največja žrtev britpop evforije – skupina The Beta Band. Res pa je, da so Everything Everything v zadnjem času poleg omenjenih pridevnikov pred izidom prvenca Man Alive dobivali le hvalospeve in ni bilo malo tistih, ki so jim skušali najti najnatančnejšo repliko iz preteklosti.

To je vsekakor zviševalo temperaturo in ne preseneča dejstvo, da so album Man Alive razglasili za enega najbolj pričakovanih na Otoku. In imeli so prav! Album Man Alive se nikakor ne posluša ali bere pod inercijo letošnjega golobradega glasbenega "blitzkriega" z izvajalci nove manchestrske scene, med drugimi Delphic, Hurts in Egyptian Hip Hop. Kajti vse, kar ste, če ste, do zdaj slišali na prvencih omenjenih, ki v manjši ali večji meri obujajo nostalgijo po zlatih časih Haciende in skupine New Order, lahko pozabite!

Kolektiv Everything Everything se na svojem prvencu sprehaja skozi lastno percepcijo sinth "a capella" popa! Vodeni s prvim vokalom Jonathana Higgsa nam predstavljajo komakino lucidnih baročnih pejsažev, ki jih spremlja aviza, nekje med zvočnim pop artom in ambientalno eksperimentalno lo-fi elektroniko. Seveda so se ob celotnem albumu v hipu razblinili upi v reinkarnacijo kultnih Pere Ubu, toda moram priznati, da me prav nič manj prijetno niso presenetili tudi fantje iz Everything Everything kot nekoč dotični clevelandski trubadurji. Seveda v povsem drugačni konstelaciji. Kajti toliko različnih aranžmajev na enem mestu je res redkost! Skozi kronološko zaporedje skladb – Two For Nero, MY KZ, UR BF, Nasa Is On Your Side, Photoshop Handsome – skupina Everything Everything vsekakor sodi v žanr popa. In to kakšnega popa! Fantastičen odgovor in izziv za Vampire Weekend in njihove soweto popposkočnice.

Ocena: 4