Album, ki omogoča skupini, da na svojih koncertih 'hladnokrvno' izmenja čustvovanja med uporom in romantiko. Foto: Music With A Twist
Album, ki omogoča skupini, da na svojih koncertih 'hladnokrvno' izmenja čustvovanja med uporom in romantiko. Foto: Music With A Twist
Beth Ditto
28-letno Beth Ditto pogosto uvrščajo na seznam najbolj 'kul' oseb na punkrockerskem prizorišču. Foto: EPA

Ta je lirično na delce secirala takratnega predsednika ZDA Georgea Busha in njegovo politiko do istospolnih. Skladba je bila tisto "dolgo poletje", ki je trajalo kar dve leti, tudi v vrhu najbolj remiksanih skladb za elektronske plesne vizažiste. Toda ne glede na uspešnost ultra mega uspešnice, se je v ospredje prebila tudi diva Beth Ditto, pevka, gonilna sila skupine, ki je postala ena najbolj karizmatičnih in kultnih oseb v rock glasbi.

Pred izidom novega albuma Music For Men so se vsi relevantni glasbeni krogi sklicevali na predhodno ploščo iz leta 2006 in ponovitev politično nekorektnega punkfunkrock pamfleta. Toda to se ni zgodilo! Gossip in Beth Ditto so dokaj romantično ali – če hočete – hladnokrvno samozavestno (s producentom Rickom Rubinom) zaplavali v funky različice sobotnih disco večerov. Legenda pravi, da je Rubin vztrajal le pri modelu "just be yourself". In Beth je ponudila bolj subtilno podobo svoje skupine, ki je – roko na srce – kljub občasnemu distorziranemu kitarskem hrupu slovela kot ultimativno zdravilo za mainstream pop soul.

Novi album le potrjuje takšno tezo. Razpon ritmično nekonvencionalnih viž za že omenjeno vročico sobotnih večerov je zelo širok – Dinestore Diamond, Heavy Cross, For Keeps, Pop Goes The World ... Skratka album, ki omogoča skupini, da na svojih koncertih »hladnokrvno« izmenja čustvovanja med uporom in romantiko. In navsezadnje, Beth Ditto začnejo jemati kot belsko Aretho Franklin in ne le pin – up & gay ikono.

Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapović