Album, ki spada med najboljša letošnja glasbena dela, ne glede na žanr. Foto:
Album, ki spada med najboljša letošnja glasbena dela, ne glede na žanr. Foto:

Razčistimo. Hawley ni novinec na angleškem glasbenem prizorišču. Poleg drgnjenja strun v skupini Longpigs je ta izjemen kitarist zaslovel kot oseba z največjim zaupanjem skupin Pulp in R.E.M., ko sta se ti znašli na koncertnih turnejah. Še več: avtor znamenitega kitarskega intra v obdelavi skladbe Under the Bridge skupine All Saints je nihče drug kot Richard Hawley. Toda znan svetovnemu glasbenemu avditoriju je postal, ko je bil nominiran za Mercury Prize in ko je, ob ne izvolitvi, Alex Turner iz skupine Arctic Monkeys dahnil v mikrofon kultno: "Pokličite policijo! Nekdo je oropal Richarda Hawleyja!"

Njegova zadnja plošča True Love's Gutter je presežek celotne dozdajšnjeglasbene kariere. Ne le, da Hawley nadaljuje svoje akustično poglabljanje v čudoviti svet masivnih hillybilly zvokov, kombiniranje ambientov (Open Up Your Door, Ashes On The Fire, For Your Lover Give Sometime) iz zakladnice tako Elvisa in Johnnyja Casha kot tudi Nicka Cava, temveč se spušča v dolgometražne ljubezenske izpovedi (Remorse Code, Don't You Cry) epskih razsežnosti in fantastične zvočno-lirične naracije.

Album, ki si s svojo zimzeleno aranžersko patino in z brezčasno liriko zasluži uvrstitve v najboljša letošnja glasbena dela, ne glede na žanr.

Ocena: 5