Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Nocoj bo na premieri nastopila zasedba Lučka Počkaj, Žan Brelih Hatunić in David Čeh. Interni premieri so izvedli 23. oktobra 2020 in 12. februarja 2021.

"Tista o bolhah je pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave, in se jih zato loteva popolnoma neuspešno. Beg pred težavami ni nikoli rešitev, ne za bolhe ne za druge tegobe. Rešimo jih lahko le, če si jih priznamo, jih zgrabimo za vrat in se pogumno spopademo z njimi. Obenem pa zgodba pripoveduje o prijateljstvu in spoštovanju, saj celo ošabna in vzvišena kraljica spozna, da je življenje brez prijateljev čista žalost, in se za svoje nesramno obnašanje pokesa," so zapisali v gledališču.

Med ustvarjalci sta avtorici dramatizacije Tatjana Doma, ki je tudi dramaturginja, in Saša Eržen, ki je tudi avtorica besedil songov, avtor besedila Mačji rap je Željko Božić, avtor beatboxa pa je Murat. Scenografijo je oblikovala Sara Slivnik, kostume pa Jelena Proković. Avtor glasbe in korepetitor je Boštjan Gombač, koreograf je Željko Božić, lektor pa Jože Volk.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Saša Eržen (1973) za otroke in mladino ustvarja že več kot dve desetletji. Napisala je številne zgodbe, besedila in songe za otroške lutkovne predstave ter nekaj slikanic. Po njenem scenariju bodo posneli otroški celovečerni film Kapa. Za predstavo Ti loviš!, ki jo od novembra 2012 uprizarjajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana in je doživela že več kot 200 ponovitev, je leta 2017 prejela posebno nagrado za dramsko besedilo na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu. Njena slikanica Tista o bolhah, ki je izšla v zbirki Čebelica pri Mladinski knjigi, je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela oznako zlata hruška za kakovostno literaturo. Lani je zaživela tudi kot radijska pravljica v oddaji Lahko noč, otroci.

Predstava Tista o bolhah je uvrščena tudi na spletno platformo Zlata paličica. Ta vsaki dve leti zaživi tudi kot festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, zagotavlja sistematično in kontinuirano spoznavanje profesionalnih gledaliških ustanov in ustvarjalcev iz vse Slovenije ter kakovostne profesionalne gledališke produkcije za odraščajoče občinstvo.