Prizor iz izvorne različice serije Pisarna, ki so jo snemali med letoma 2001 in 2003. Foto: IMDb
Prizor iz izvorne različice serije Pisarna, ki so jo snemali med letoma 2001 in 2003. Foto: IMDb

Za ta podvig so združili moči BBC Studios in MBC Studios s sedežem v Dubaju. Režijo so zaupali Egipčanu Hišamu Fatiju, direktor fotografije bo Italijan Alessandro Martella, na producentski stolček bo sedel Shadi Mcdad iz Aflam Productions s sedežem v savdskoarabski prestolnici Riad, piše Variety.

Ricky Gervais kot David Brent. Foto: IMDb
Ricky Gervais kot David Brent. Foto: IMDb

Načrtovanih 20 epizod na ogled še letos
Snemati naj bi začeli ta mesec pod okriljem MBC Studios, pri snemanju pa bo torej sodelovala tudi mednarodna produkcijska ekipa BBC Studios, ki je licencirala format. V načrtu je 20 epizod, ki bodo na ogled še v tem letu na MBC-jevih televizijskih kanalih in na pretočni platformi, ki je v lasti MBC Group.

Prvotno različico serije, ki so jo v Veliki Britaniji prvič predvajali leta 2001 in je imela dve sezoni, sta napisala in režirala Ricky Gervais in Stephen Merchant, Gervais pa je nastopil tudi v glavni vlogi šefa podjetja Davida Brenta. Sporazum med MBC in BBC Studios pomeni že dvanajsto mednarodno priredbo formata Pisarne, ki je med drugim zaživela v ZDA, Kanadi, Čilu, Franciji, Indiji in nazadnje tudi na Poljskem. Zelo znana je ameriška različica, ki je imela devet sezon, v vlogi glavnega lika z imenom Michael Scott pa je nastopil Steve Carell.

V savdski priredbi bo glavnega junaka, šefa podjetja Malika Al Tuvaifija, arabsko različico britanskega Davida Brenta, upodobil v Savdski Arabiji rojeni igralec Saleh Abuamrh.

Saleh Abuamrh (1987) bo upodobil Malika Al Tuvaifija, arabsko različico Davida Brenta. Foto: IMDb
Saleh Abuamrh (1987) bo upodobil Malika Al Tuvaifija, arabsko različico Davida Brenta. Foto: IMDb

Četudi se je delo v pisarni spremenilo
"Četudi je pisarniško delo za marsikoga od nas v letu 2022 nemara videti nekoliko drugače, se navzočnost teh realističnih likov, ko krmilijo med drobnimi rivalstvi, trenutki prijateljstva in humorja, ter šefa, ki včasih brije norce, še zmeraj zdi enako resnična," je v povedal André Renaud, višji podpredsednik prodaje formatov pri BBC Studios. "Prepričan sem, da bodo Malik in njegova ekipa prirasli k srcu občinstvu na Bližnjem vzhodu in v Arabskem zalivu, tako kot se je zgodilo z Davidom Brentom in občinstvom v Združenem kraljestvu pred več kot 20 leti," je dodal.

Serija občinstvom po svetu nikakor ni tuja
Po besedah Zeinab Abul Alsamh, generalne direktorice MBC Studios KSA, občinstvom po vsem svetu, tudi v državah regije MENA (okrajšava za Middle East in North Africa, torej Bližnji vzhod in severna Afrika), serija Pisarna "ni tuja in glede na njen veliki uspeh v zadnjih dveh desetletjih je za nas neverjetno razburljivo, da bomo zelo kmalu prinesli prvo arabsko različico te komične serije na MBC-jeve zaslone."

Dodala je še, da ima "serija Al Maktab zelo nadarjeno zasedbo iz Kraljevine Savdske Arabije in zunaj nje, ki bo oživila zgodbe te ekscentrične skupine kolegov in njihovega šefa, prvič osmišljene za občinstvo Bližnjega vzhoda in Arabskega zaliva. Vsekakor ena za v zgodovinske knjige!"