Z letošnjim letom festivalska nagrada prvič dobiva svoje ime. Zmagovalcem festivala bodo podelili
Z letošnjim letom festivalska nagrada prvič dobiva svoje ime. Zmagovalcem festivala bodo podelili "Filofest Filipa". Foto: MMC RTV SLO
Filofest
Tudi letošnji Filofest obljublja veliko spremljevalnega programa. Na sliki sklepna pogostitev na fakulteti ob koncu zadnjega festivala leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Filofest
Študentski filmski festival se po treh letih vrača na Filozofsko fakulteto. Foto: MMC RTV SLO

Ne vsi. Če izvzamemo tiste študente, ki bodo v jesenskem roku opravljali izpite, je poleg njih še nekaj takih, ki bodo svoje delo začeli že septembra. Na Filozofski fakulteti namreč skupina študentov organizira Filofest.

Filofest je mednarodni festival študentske filmske in videoprodukcije. V njegovi zadnji izvedbi si je filme prišlo ogledat skupaj okoli 7000 udeležencev, predvajali pa so kar 99 filmov iz 22 držav. Toda po Filofestu 2007 je bilo treba na tretjo izvedbo festivala malo počakati.

Kdo je gonilna sila Filofestom?
"To je velik projekt in njegova izpeljava je zahtevna. Na letošnjem festivalu delamo že od konca lanskega leta, zares intenzivno pa smo začeli že pred poletjem," je za MMC povedal vodja festivala Borut Kirar, sicer študent bibliotekarstva.

Ekipo festivala sestavlja skoraj 30 študentov. Ti skrbijo za stike z udeleženci, za organizacijo programa in spremljevalnega programa, pripravo različnih filmskih delavnic, večernih dogodkov, ukvarjajo se z logistiko in financami. In prav septembra se začenja glavnina dela za programsko skupino.

Filmi že prihajajo
Rok za oddajo filmov je namreč med 1. septembrom in 15. oktobrom. Vendar so že do konca avgusta v študentsko pisarno na Filozofski pisarni prejeli okoli 20 filmov tistih najbolj navdušenih, ki razpisa očitno niso najbolje prebrali, je povedala vodja programa Ana Šturm.

Programska skupina si bo tako ogledala vse filme, ki bodo poslani do 15. oktobra, in jih poskušala razvrstiti v čim bolj smiseln program. Pri tem bodo nekateri filmi kot v preteklih letih izpadli, saj jih običajno prispe preveč. Drugi pa bodo tisti najboljši, najkakovostnejši in najzanimivejši.

Festival priložnost tudi za uveljavljenje
Kot pri vsakem festivalu tudi na tem študentje podeljujejo nagrade. Zanje se potegujejo vsi filmi v t. i. tekmovalni kategoriji. Da se film lahko uvrsti v to kategorijo, ne sme biti izdelek filmskih "profesionalcev", saj je festival večinoma namenjen tudi promociji ljubiteljskega ukvarjanja s filmom. Na tej ravni za "profesionalce" štejejo študentje filmskih šol in igralskih akademij.

So pa njihovi izdelki seveda prikazani v netekmovalni kategoriji in tako organizatorjem kot udeležencem festivala predstavljajo pomemben del programa. Več podrobnosti o postopku prijave in nagradah lahko najdete tudi na spletni strani festivala.

Rezervirajte si čas med 6. in 10. decembrom
Festival bo sicer potekal decembra na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ogled vseh filmov bo brezplačen. Poleg filmov bo na fakulteti in na drugih lokacijah v Ljubljani tudi ves spremljevalni program. Ekipa festivala študente vabi k sodelovanju s svojimi izdelki, vse pa že zdaj tudi k ogledu kakega filma in udeležbi na kaki delavnici.