Foto: Metropolitanski muzej umetnosti, New York
Foto: Metropolitanski muzej umetnosti, New York

52-letna nemško-iranska umetnica Nairy Baghramian, ki se je rodila leta 1971 v Iranu in leta 1984 z družino pobegnila v Berlin, je verjetno najbolj poznana kot kiparka. V ZDA trenutno odmevajo njena najnovejša razstavljena dela v Muzeju moderne umetnosti (MoMa) in od preteklega tedna tudi štiri skulpture na pročelju Metropolitanskega muzeja v New Yorku.

Umetnica je skulpture opisala kot "poklon New Yorku"
Štiri barvite aluminijaste skulpture abstraktnih potez je Baghraniam posvetila "mimoidočim in potnikom, ki se z avtobusom vozijo na delo in morda s pogledom le bežno opazijo dela". Rada ustvarja z industrijskim materialom, kot so poleg aluminija še silikon, usnje ali steklo, saj pogosto pritegnejo pozornost sploh v razsežnem galerijskem prostoru, se raztezajo po tleh ali po stenah, visijo iz stropa, je zaupala v intervjuju za New York Times.

Nairy Baghramian je četrta, ki je ustvarila dela za štiri niše na pročelju muzeja v Centralnem parku. Foto: EPA
Nairy Baghramian je četrta, ki je ustvarila dela za štiri niše na pročelju muzeja v Centralnem parku. Foto: EPA

Široko podporo ima tudi od vodstva muzeja – direktor muzeja Max Hollein je nova razstavljena dela označil za "ekspresivna" in "drzna". Po ogledu njene samostojne razstave Breath Holding Spell na Dunaju leta 2021 se je odločil, da jo pozove k sodelovanju tudi z Metropolitanskim muzejem.

Štiri niše, predvidene za skulpture, začeli uporabljati več kot stoletje po gradnji muzeja
Čeprav so bile niše že ob gradnji muzeja namenjene skulpturam, so jih z umetniškimi deli prvič zapolnili šele skoraj 120 let pozneje. Nairy Baghramian je četrta, ki je ustvarila dela za štiri niše na pročelju muzeja v Centralnem parku. Leta 2019 je kenijsko-ameriška umetnica Wangechi Mutu vanje umestila štiri bronaste skulpture, ki so jih navdihnili običaji afriških žensk.

Od tedaj jih vsako leto zapolni drug umetnik. Leta 2020 naj bi jih krasile skulpture v Ženevi rojene umetnice Carol Bove, vendar je bila zaradi pandemije covida-19 razstava prestavljena na leto 2021. Leta 2022 so bila v niše postavljena dela na Škotskem rojenega umetnika Hewa Locka, ki je odraščal v Gvajani.