Alica v čudežni deželi iz leta 1903 je bila eden prvih filmov, v katerih so uporabili posebne učinke. Alica se tako veča in manjša, Mačka Režalka pa apatično lebdi nekje sredi grma. Foto:
Alica v čudežni deželi iz leta 1903 je bila eden prvih filmov, v katerih so uporabili posebne učinke. Alica se tako veča in manjša, Mačka Režalka pa apatično lebdi nekje sredi grma. Foto:
Alica v čudežni deželi (režija. Cecil Hepworth in Percy Stow, 1903)
Režiser prve filmske Alice je bil Cecil Hepworth, ki je postavljal temelje britanske filmske industrije.
Alica v čudežni deželi Tima Burtona
Britanski filmski inštitut je Alico v čudežni deželi iz leta 1903 javnosti prepustil tik pred svetovno premiero Alice režiserja Tima Burtona. Foto: Walt Disney Pictures

Britanski filmski inštitut je v času naraščajoče evforije okoli zadnje filmske priredbe romana Alica v čudežni deželi, to je okoli nove izdaje vedno nekoliko hiperbolične in na meji med presunljivo lepoto in grotesko bivajoče estetike Tima Burtona, na YouTubu objavil prvi film o Alici v čudežni deželi. Gre za devetminutni filmček britanskih režiserjev Cecila Hepwortha in Percyja Stowa, ki sta v vlogo Alice postavila kar svojo za igranje ne prav 'ekscelentno' nadarjeno tajnico, obenem pa predstavila enega prvih filmov, ki brez posebnih učinkov ne bi bili prav nič vredni.
Britanska filmska zvezda (zvezdniška žival) je rojena
Alica v čudežni deželi iz leta 1903 ni bil film, s katerim bi Cecil Hepworth zaslovel, bil pa je pomemben korak na njegovi poti režiserja, producenta in scenarista, ki je pomagal ustvarjati britansko filmsko industrijo in tudi že njen zvezdniški sistem; pot razvoja do megalomanske filmske industrije je zakoličil predvsem s filmom Rescued by Rover (Rešil jo je Rover) o pogumnem in velikosrčnem škotskem ovčarju, ki je proizvedel tudi prvo pasjo filmsko zvezdo in ki je bil velik finančni uspeh. A vendar je bila Alica v čudežni deželi tista, ki je uvedla nekatere zares vizionarske poteze filmske produkcije.
Fantomska Mačka Režalka, najbolj apatična filmska mačka
Treba se je zavedati, da so Alico v čudežni deželi posneli le osem let po uradnem izumu filma v 'laboratoriju' bratov Lumiere. Le tako lahko pravilno vrednotimo sicer nekoliko okorne, a vendar učinkovite posebne učinke v filmu. Že na začetku smo omenili, da v filmu Alica spreminja velikost, kar je še posebej vidno na njeni poti skozi tunel. Nekaj trenutkov pozneje je Cecil Hepworth namerno presvetlil filmski trak, da je Alica postala prosojna, na koncu pa je izginila.
Manipulirali so tudi z Mačko Režalko. Posneli so jo posebej in jo pozneje namontirali na film, tako da je videti kot duh, še bolj zato, ker na videz zelo apatična mačka ni bila pripravljena sodelovati oziroma še ni bila iz časov, v katerih so živali vzgajali v igralce. Drobna opomba - mačka tudi v filmu Tima Burtona ostaja tigrasta in z nenavadno širokim obrazom, s prevelikim številom zob pa kar grozljiva.
Najdba v mestecu Hove
Hepworthov film je dolgo veljal za izgubljenega. Leta 1963 so edino do zdaj znano kopijo našli v zapuščini nekega lastnika kinematografa v mestecu Hove ob Rokavskem prelivu. Kopija je bila precej poškodovana. Voda je izbrisala več sekvenc in nekaterih ni bilo mogoče restavrirati. Tudi zato je film, ki si ga lahko ogledamo danes, tri minute krajši od izvirnika. Vseeno je dragoceno darilo vsem, ki jih zanima zgodovina filma.