Kljub izredno nepredvidljivim svetovnim razmeram zaradi epidemije se je v prvem krogu na razpis za sodelovanje na tem mednarodnem festivalu odzvalo 310 avtorjev z 893 akvareli iz 48 držav. Strokovna žirija je na razstavo sprejela 282 akvarelov, ki jih je ustvarilo 273 avtorjev iz 46 držav. Med njimi je izbrala šest avtorjev, ki bodo prejeli nagrade. Slovesno odprtje bienala in podelitev nagrad bo v soboto, 28. avgusta, ob 19.30 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

"Da so razmere po svetu zaradi pandemije res nepredvidljive, nam pove že podatek, da do sredine julija, že dva meseca po zadnjem roku za oddajo pošiljk, še vedno ni prispelo v Lokarjevo galerijo več kot 40 poslanih pošiljk, ki jih strokovna žirija zaradi tega ni mogla upoštevati v izboru za nagrade in diplome. Kljub vsem organizacijskim težavam, ki jih prinaša svetovna pandemija, nas veseli to, da je festival akvarela Castra postal stalnica na koledarju tovrstnih svetovnih akvarelističnih dogodkov. Še posebej nas veseli to, da na letošnji Castri sodeluje več kot dve tretjini novih akvarelistov z vsega sveta," je pred odprtjem bienala za STA povedal in vodja Lokarjeve galerije Vladimir Bačič.

Predsednica strokovne žirije je bila Nelida Nemec. O nagrajenih avtorjih je povedala, da s svojo prepričljivo izrazno močjo v širokem diapazonu od klasičnih do sodobnih eksperimentalnih pristopov upodabljanja, ki so jih v izboru upoštevali, so Adam Papke in Andzej Rabiega iz Poljske, Pavel Janouškovec in Tomaš Fišera iz Češke, Nader Mohazabnia iz Irana in Alojz Konec iz Slovenije nagovorili tako s pristopom, izborom motiva, tehniko kot izrazom in v zakladnico akvarela kot tehnike.