Postavitev, ki nosi naslov In memoriam. Vojteh Ravnikar - Izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000–2010, bo na ogled do 23. februarja. Foto: Galerija Jakopič
Postavitev, ki nosi naslov In memoriam. Vojteh Ravnikar - Izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000–2010, bo na ogled do 23. februarja. Foto: Galerija Jakopič
Vojteh Ravnikar
Zimski Dvorec Bloke je Vojteh Ravnikar z Blažem Budjo uresničil med letoma 2003 in 2006. Foto: Galerija Jakopič
Vojteh Ravnikar in Robert Potokar sta biro Ravnikar Potokar
Arhitekta Vojteh Ravnikar in Robert Potokar sta biro Ravnikar Potokar ustanovila leta 2003. Foto: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar

Na postavitvi je predstavljenih šestnajst izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, vse do Zimskega dvorca na Blokah, s katerim je arhitekt sklenil svoje ustvarjanje.
A vrniti se je treba na začetek, v leto 1977, ko se je začela Ravnikarjeva ustvarjalna pot v projektivnem biroju Kraškega zidarja v Sežani. Leto pozneje je uresničil svojo prvo večjo realizacijo, ureditev nove pošte in trgovine v Vremskem Britofu. Tam je osnoval skupino Kras in istočasno lasten biro, v katerem se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar.
Predstavitev razstavljenih projektov se torej začne z letom 2000, ko je začel biro delovati na Rimski cesti 8, podjetje Ravnikar Potokar arhitekturni biro, d. o. o., pa sta arhitekta ustanovila tri leta pozneje.
V tem času je skozi vrata biroja vstopilo več generacij študentov, arhitektov in navsezadnje sodelavcev, ki so bili nepogrešljiv člen v izvajanju raznolikih projektov. Večina dela je biro pridobil s sodelovanjem na javnih natečajih, le posamezni manjši projekti pa so rezultat neposrednih naročil.
Od manjših do obsežnih projektov
Biro se ukvarja s širokim razponom projektov, od enodružinskih hiš in prenov do projektov velikega merila, kot so šole v Celju, Grosupljem in na Bledu, športna dvorana v Sežani, niz poslovnih stavb ob Masarykovi cesti v Ljubljani, stavb s kulturnim programom in stanovanjske stolpnice v Novi Gorici. Nekaj projektov še čaka na realizacijo, med drugim nova sodobna stavba v Ljubljani, tri umetniške akademije na Roški ter nova ljubljanska železniška postaja.

Vse se je začelo na Krasu
Vojteh Ravnikar, sicer tudi dobitnik Prešernove nagrade in številnih drugih priznanj, se je v svoji karieri podpisal pod številne izvedbene in natečajne projekte, oblikoval interjerje in gledališke scenografije, s svojim delom pa se je predstavil na več kot 20 razstavah doma in v tujini. V njegovem opusu naj poleg del v Vremskem Britofu med starejšimi deli omenimo še občinsko stavbo v Sežani, sežanski Kulturni center Srečka Kosovela ter Primorsko dramsko gledališče in knjižnico Franceta Bevka v Novi Gorici.
Njegovo delo je mogoče podrobneje spoznavati v zborniku tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalogu izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.