Pet metrov visoka marmornata glava Hadrijana, ki so jo izkopali v Turčiji in je v Britanskem muzeju - pod značilno kupolo čitalnice - razstavljena zadnjih pet let. Foto: EPA
Pet metrov visoka marmornata glava Hadrijana, ki so jo izkopali v Turčiji in je v Britanskem muzeju - pod značilno kupolo čitalnice - razstavljena zadnjih pet let. Foto: EPA

Britanski muzej, ustanova svetovnega pomena in eno največjih središč za ohranjanje in razstavljanje zgodovine in kulture človeštva, ki deluje od leta 1753, je bil pri razstavljanju največjih artefaktov omejen. Obstoječe prostorske možnosti niso omogočale razstavljanja večjih umetnin in tako so morali denimo leta 2008 pri razstavi Hadrijan veliko skulpturo Hadrijanovega ljubimca Antinoosa iz Rima postaviti v drug prostor, saj je bila ta enostavno prevelika, da bi jo lahko spravili čez vhod v čitalnico (t. i. Bralno sobo) v središču muzeja, ki je prizorišče največjih razstav.
Noben artefakt ne bo prevelik za muzej
Projekt razširjenega Centra za ohranjanje in razstavljanje svetovne dediščine, vreden 135 milijonov funtov (skoraj 160 milijonov evrov), bo omogočil različne načine postavljanja razstav, obenem pa tudi prostore za raziskovanje, testiranje, ohranjanje in arhiviranje artefaktov, laboratorije in studie ter pisarne za 175 članov muzejskega osebja. Muzej bo lahko na novo prizorišče preselil tudi velik del svojih zbirk iz skladišč v vzhodnem in zahodnem Londonu ter tako javnosti omogočil ogled zbirk, ki so bile zdaj nedostopne.
Površina 14 olimpijskih bazenov
Kot poročajo v časopisih The Guardian in The Independent, je arhitekturni biro Rogers Stirk Harbour + Partners prostor zasnoval kot devetnivojski center, visok skoraj 45 metrov. 19 od teh bo vkopanih pod zemljo, tlorisna površina pa je enaka velikosti 14 olimpijskih bazenov. Prenovo stavbe iz leta 1920 so začeli pred tremi leti, predvidoma pa naj bi bila končana jeseni. Direktor muzeja Neil MacGregor je projekt pozdravil kot "enega največjih razvojnih projektov v 260-letni zgodovini muzeja".
Muzej posodi tisoč razstavnih predmetov letno
Prenova bo muzeju z novim prostorom za nakladanje omogočila tudi lažje odpošiljanje in prejemanje artefaktov, kar je za muzej, ki je največji posojevalec eksponatov in razstav za muzeje po vsem svetu – na leto posodijo kar tisoč predmetov – izrednega pomena. Novo prizorišče bo imelo tudi največje tovorno dvigalo v Evropi, da bodo lahko predmete varno pripravili in jih naložili na tovornjake, s tem pa lahko načrtujejo še povečanje števila posojenih eksponatov.
Največja vikinška ladja
Po celotni prenovi in odprtju bodo v muzeju marca prihodnje leto odprli razstavo o Vikingih, na kateri bodo predstavili tudi največjo znano vikinško ladjo, dolgo več kot 35 metrov.