'Nikoli me ni zanimala fotografija sama po sebi, ampak možnost, s pomočjo fotografije pozabiti nase in ujeti tisti delček sekunde čustva v predmetu in lepoto oblike.' Foto:
'Nikoli me ni zanimala fotografija sama po sebi, ampak možnost, s pomočjo fotografije pozabiti nase in ujeti tisti delček sekunde čustva v predmetu in lepoto oblike.' Foto:
Henri Cartier-Bresson

V organizaciji kluba Shenker in organizacije Photology so ob letošnji 100-letnici rojstva francoskega fotografa pripravili razstavo z naslovom Classics, ki prinaša 14 fotografij iz zasebnih zbirk, nastalih med letoma 1932 in 1965. Na Cartier-Bressonovih fotografijah, ki so na ogled na sedežu kulturnega kluba Shenker v Rimu, so upodobljeni prizori z italijanskih ulic v 50. letih, razstavljene pa so še fotografije, ki jih je Cartier-Bresson (1908-2004) posnel v Mehiki, Franciji in nekdanji Jugoslaviji.

Iz Rima po Italiji
Razstava je premierno na ogled v Rimu, kjer bodo za časa postavitve potekala še tematska srečanja s fotografi, zgodovinarji in predstavitev biografije z Assoulineom. Od aprila bo razstava gostovala v prostorih kluba, kjer bodo ob obletnici predstavili tudi Cartier-Bressonovo biografijo z naslovom "Cartier-Bresson, Biografia di uno sguardo", pod katero se podpisuje Pierre Assouline, je še poročala agencija. Knjigo so izdali pri organizaciji Photology.

Ovekovečni ključni trenutki in portreti slavnih
Cartier-Bresson se je rodil 22. avgusta 1908 v mestecu Chanteloup-en-Brie. V objektiv je ujel večino velikih političnih preobratov 20. stoletja: špansko državljansko vojno, osvoboditev Pariza l. 1945, študentske demonstracije leta 1968, revolucijo na Kitajskem, umor Gandija in gradnjo berlinskega zidu. Poleg tega pa je našel tudi čas za portrete Sartra, Picassa, Colette, Matissa, Ezre Pounda in drugih. Toda med najslavnejše še vedno spadajo njegovi posnetki vsakdanjega življenja, mimobežni trenutki, ki jih je zabeležil s svojim fotoaparatom in si jih lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

L. Š.