Damiena Hirsta privlači raziskovanje človeškega telesa v vseh njegovih oblikah. Foto: EPA
Damiena Hirsta privlači raziskovanje človeškega telesa v vseh njegovih oblikah. Foto: EPA
Trupla živali Hirstove domišljije ne zaposlijo nič manj kot človeško telo. Foto: EPA

Strokovnjak za ustvarjanje umetniških del iz razrezanih in v formaldehidu ohranjenih mrtvih živali je fotografa prizorišča umora Alistairja Wilsona prosil za dovoljenje, da njegovo fotografijo forenzikov pri pregledovanju kraja umora uporabi kot izhodišče za ustvarjanje enega od del, ki jih bo predstavil na svoji "fotorealistični" razstavi. Fotorealizem je sicer tehnika, ki jo je v 60. letih razvil Andy Warhol, pomeni pa "modificiranje" fotografij s slikarskimi posegi.



Smrti se še ne bo odpovedal
Tiskovna predstavnica Damiena Hirsta je povedala, da zavrnitev ponudbe ne bo preprečila nadaljnjega Hirstovega ukvarjanja s tematiko umorov. Umetnik naj bi imel oblikovan obsežen arhiv več sto fotografij s prizorišč zločinov, v katerih lahko najde navdih za nove umetniške podvige.

Ponudba za uporabo sporne fotografije pa ni prvo Hirstovo sprehajanje po krvavem polju človeške civilizacije. Lani je Hirst v newyorški galeriji Gagosian že razstavil sliko, ki prikazuje krvave posledice bombnega napada fanatičnega samomorilca v Bagdadu.

Politik, po potrebi tudi umetnostni kritik
Zaradi obdelave tabuiziranih tem se z delom Damiena Hirsta ukvarjajo tudi številni, ki se na svet umetnosti prav nič ne spoznajo. Fergus Ewing, član škotske nacionalne stranke, izvoljen v okrožju, v katerem je bil umorjen Alistair Wilson, je tako izjavil: "Ta človek (Damien Hirst) se preživlja z žaljenjem ljudi. Zame je popolna uganka, zakaj bi človek hotel plačati, da bi si ogledal njegovo tako imenovano umetnost."