Glede na to, da sta bila film in razstava Enotni v zmagi lani že na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, se teza o umiku z Gradu zaradi sporne vsebine ne zdi verjetna. Foto: Muzej novejše zgodovine
Glede na to, da sta bila film in razstava Enotni v zmagi lani že na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, se teza o umiku z Gradu zaradi sporne vsebine ne zdi verjetna. Foto: Muzej novejše zgodovine
Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije, Na slovesni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije 26. junija se je na ploščadi pred slovensko skupščino zbrala velikanska množica ljudi
Govorico pristnih predmetov, fotografij, plakatov in dokumentov dopolnjujejo izbor karikatur, televizijskih in filmskih posnetkov ter posnete vsakdanje zgodbe. Foto: Borut Krajnc/Muzej novejše zgodovine
Znova odprli razstavo Enotni v zmagi

Razstava, ki je bila sprva postavljena na Ljubljanskem gradu in slavnostno odprta na predvečer letošnjega praznika dneva državnosti, je konec junija zaprla vrata, nato pa so jo z Gradu odstranili. Kmalu so začeli iskati primernejše prostore: po besedah direktorja Muzeja novejše zgodovine Jožeta Dežmana so se kot možne lokacije ponujali tudi Turjak, Polhov Gradec in prostori uršulinskega samostana v Ljubljani.

Ob odprtju razstave v njenih novih stalnih prostorih je direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman v izjavi za medije me drugim poudaril, da je bila odstranitev razstave z Ljubljanskega gradu primer cenzure. V svojem govoru pa je dodal še da je sicer župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković prepovedal in odstranil razstavo, "vendar hvala bogu v Sloveniji ni več enopartijske diktature, zato so lahko poiskali nov prostor". Odprtje razstave je kot slavnostni govornik pospremil tudi predsedniški kandidat Lojze Peterle.

Kje je bilo resnično jabolko spora?
Sprva je ljubljanska občinska uprava dala ministrstvu za kulturo soglasje za začasno uporabo nedokončane Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu za potrebe razstave. Do podpisa najemne pogodbe pa ni prišlo. Župan Zoran Janković je v pogovoru z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem konec junija napovedal, da ne bo podpisal pogodbe, ker ga je ministrstvo "razočaralo zaradi prenosa skrbništva za razstavo na Vojaški muzej".

Kot je julija objavil tednik Mag, pa naj bi bil pravi razlog za županovo odločitev o zaprtju razstave odlomek iz dokumentarnega filma Enotni v zmagi. V odlomku Milan Kučan kot nekdanji predsednik Zveze komunistov Slovenije na arhivskem posnetku izraža pomisleke glede "slovenskih skrajnih nacionalističnih in separatističnih razmišljanj". Posnetek je sicer nastal v obdobju razpadanja nekdanje Jugoslavije konec osemdesetih let prejšnjega stoletja.

MOL in Vojaški muzej nista našla skupnega jezika
Sredi julija je ministrstvo za obrambo napovedalo, da bo županu predlagalo ureditev medsebojnih razmerij, podpis ustrezne pogodbe in odprtje postavljene muzejske zbirke za javnost. Do ureditve medsebojnih razmerij na koncu ni prišlo, saj sta se minister za obrambo Karl Erjavec in Janković na sestanku 20. julija dogovorila za odstranitev razstave. Erjavec naj bi se za umik odločil zaradi Jankovićevega odklonilnega odnosa do ponovnega odprtja. Predstavniki Vojaškega muzeja so tako že naslednji teden odstranili razstavo.

"Protiudarec"
Ljubljanski župan je julija tudi napovedal, da bo občina na Gradu sama postavila muzej razvoja slovenske državnosti. Po tedanjih Jankovićevih besedah naj bi bil "muzej najverjetneje odprt spomladi naslednje leto".

Razstava Enotni v zmagi je v Muzeju novejše zgodovine postavljena v dveh prostorih. Prvi je namenjen predstavitvi slovenske zgodovine v osemdesetih letih prejšnjega stoletja do razglasitve samostojne Slovenije, v drugem pa so prikazane priprave na vojaški del osamosvojitve.

Znova odprli razstavo Enotni v zmagi