V okviru Forme vive umetniki ustvarjajo iz materiala, ki prevladuje v okolju, v katerem trenutno ustvarjajo. Na Kostanjevici je bil to les. Foto: RKC
V okviru Forme vive umetniki ustvarjajo iz materiala, ki prevladuje v okolju, v katerem trenutno ustvarjajo. Na Kostanjevici je bil to les. Foto: RKC

Trije slovenski predstavniki Roman Makše, Boštjan Drinovec in Primož Oberžan ter Italijan Graziano Pompili bodo na mednarodnem simpoziju ustvarjali jeklene skulpture na deloviščih družb Sistemska tehnika in Stroji Ravne. Ob pomoči delavcev v jeklarskih družbah bo četverica ustvarila tri skulpture, ki bodo nato na ogled po mestu.

Vodja projekta Forma viva Simona Javornik poudarja, da so kiparski simpoziji druge polovice 20. stoletja v svetu predstavljali novost, ki je v svet umetnosti vnašala mobilnost umetnikov v mednarodnih izmenjavah ter intenzivnejši stik z dosežki sodobnega kiparstva. Prav temu so sledili tudi na Ravnah na Koroškem, kjer so skupaj s Kostanjevico, Portorožem in z Mariborom vzpostavili delovišča, kjer so umetniki ustvarjali iz materiala, ki je v okolju prevladoval.

Kiparske sledi preteklega časa
Kot posledica tega prizadevanja je med letoma 1964 in 1989 Ravne obogatilo 30 jeklenih skulptur iz 15 držav, ki so jih nato prestavili v kraje Mežiške doline. Ohranilo se je 28 del, ki so leta 1996 prešle v upravljanje muzeja. V zadnjih dveh letih pa so restavratorji povrnili novo podobo osmim skulpturam te zbirke.

Forma vivo organizira Koroški pokrajinski muzej z občino Ravne na Koroškem, finančno pa ga podpira še šest ravenskih družb.