Zoran Mušič: Vrtiljak ob Ljubljanici, 1943. Razstava ob odprtju galerije sicer ne bo prava retrospektiva, saj bo izbor omejen le na Mušičev slikarski in risarski opus. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Zoran Mušič: Vrtiljak ob Ljubljanici, 1943. Razstava ob odprtju galerije sicer ne bo prava retrospektiva, saj bo izbor omejen le na Mušičev slikarski in risarski opus. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Moderna galerija Ljubljana
Stavba na Tomšičevi je obnovljena celovito, povsod so zamenjani tlaki, vgrajene so nove napeljave, luči, je povedala direktorica galerije Zdenka Badovinac. Foto: Damjan Švarc

Postavitev, posvečena stoletnici umetnikovega rojstva, bo razpela lok od najzgodnejših del iz druge polovice 30. let 20. stoletja do zadnjih avtoportretov, ki zaznamujejo umetnikovo zadnje ustvarjalno obdobje. Razstava sicer ne bo prava retrospektiva, saj bo izbor omejen le na Mušičev slikarski in risarski opus, je povedala direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac.

Okrog 130 Mušičevih del bodo po njenih besedah izbrali iz slovenskih javnih in zasebnih zbirk. Dela iz teh bodo imenitno dopolnila skromne in nepopolne preglede v javnih ustanovah, saj se je v zadnjem desetletju več zasebnih zbirateljev posvetilo načrtnemu zbiranju Mušičevih del.

Kot novost razstave je Badovinčeva izpostavila zgodnje, javnosti manj znane Mušičeve slike iz obdobja, ko se je slikar družil z Neodvisnimi. Na razstavi so poseben poudarek namenili tudi značilnim Mušičevim ciklusom, ki so povezani z dalmatinsko motiviko, od priljubljenih konjičkov do abstraktnih Dalmatinskih zemelj, ter delom iz znamenitega ciklusa Nismo poslednji.

Vlada je imenovala nove člane sveta javnega zavoda Moderna galerija, in sicer sociologinjo kulture dr. Nedo Pagon, filozofinjo in sociologinjo dr. Renato Salecl, umetnostno zgodovinarko Špelo Spanžel ter poslovneža Janeza Škrabca, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Mandat članov sveta traja štiri leta in začne teči z dnem konstituiranja sveta zavoda.
Celovita obnova na Tomšičevi, nov muzej na Metelkovi
Z obnovo stavbe na Tomšičevi je Moderna galerija po besedah Badovinčeve pridobila veliko, čeprav ne tudi novih površin. Te bo, kot je pojasnila, galerija dobila v stavbi na Metelkovi 22. Stavba na Tomšičevi je celovito obnovljena, povsod so zamenjani tlaki, vgrajene so nove napeljave, luči. Z obnovo so reorganizirali tudi nekatere programe znotraj obstoječih površin, tako da bodo v galeriji zdaj urejeni tudi kavarna, manjša knjigarna in avditorij.

V stavbi na Metelkovi 22 pa bo urejen muzej sodobne umetnosti. V galeriji upajo, da bo prenova stekla že letos. Načrte za prenovo, ki predvidevajo celovito obnovitev starega dela stavbe ter nov prizidek, v katerem bodo pridobili večje dvorane, sta izdelala arhitekta Groleger.

Muzej sodobne umetnosti bo obsegal okrog 4.500 kvadratnih metrov površine. Poleg razstavnih prostorov bodo v njem uredili dodatne depoje, primerne prostore za knjižnico in dokumentacijo-arhiv ter restavratorsko delavnico. Vse te dejavnosti bodo, kot je poudarila Badovinčeva, na Metelkovi omogočale dosti boljši servis uporabnikom, kot ga je Moderna galerija zagotavljala na akutno premajhnih površinah stavbe na Tomšičevi.

Zbirke Moderne galerije so dosegljive na spletu.
Med seboj povezane zbirke galerije
Moderna galerija hrani nacionalno zbirko slovenske umetnosti 20. stoletja (slikarsko, kiparsko, zbirko grafik in risb, fotografsko zbirko in zbirko videa in elektronskih medijev), zbirko del drugih narodov nekdanje Jugoslavije in mednarodno zbirko Arteast 2000+. Nacionalna zbirka predstavlja osnovne točke v razvoju tradicije slovenske moderne in sodobne umetnosti od začetka 20. stoletja naprej. Mednarodna zbirka Arteast 2000+ temelji na dialogu med deli ključnih zahodnih in vzhodnih umetnikov ter predstavlja vrsto pomembnih, a dolgo neznanih ali prezrtih umetnikov iz vzhodne Evrope. Zbirke v Moderni galeriji niso togo ločena polja, temveč se dinamično povezujejo in kombinirajo, so zapisali na spletni strani galerije.

Fotografije nekaterih del iz zbirk Moderne galerije si oglejte v spodnji fotogaleriji.