Kristus, 2012; bron 1/1, 50 x 165 x 370 cm. Foto: Galerija TR3
Kristus, 2012; bron 1/1, 50 x 165 x 370 cm. Foto: Galerija TR3
Razstava novih kipov Jakova Brdarja v TR3

Razstava, ki jo bodo v Galeriji TR3 odprli danes ob 19.30, bo odprta do 13. julija.

Kristus, Ona in On so v številnih pogledih najbolj ambiciozna Brdarjeva dela. V figuri razpetega Kristusa se moč figure čuti v gotovosti umetnikove roke. V visokih, egipčansko navdihnjenih totemskih figurah Ona in On sta se zlila človek in ptica. Ni povsem jasno, ali je to rajski vrt ali pa sta to Adam in Eva po padcu. Figuri sta oviti v tančico romantike in nadrealizma ter gledalca popeljeta v svet alegorij - mitološki in morda religiozni, sodobni, pa vendar ukoreninjeni v zgodovini umetnosti, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Premikanje meja
Brdar s tremi novimi velikimi skulpturami premika meje proti neke vrste baroku, vsaj ko gre za manieristično razpotegnjene figure, z zelo osebnim pogledom na nadrealizem, kjer se živalske in človeške oblike prepletajo z rastlinskimi in organskimi abstraktnimi oblikami v tradiciji Salvadorja Dalija.

Jakov Brdar, rojen leta 1949, je kiparstvo študiral na ljubljanski likovni akademiji, kjer je leta 1975 diplomiral, leta 1979 pa opravil še specialistični študij. Študijsko se je izpopolnjeval v Parizu in Berlinu. Je avtor številnih javnih spomenikov in kipov v Sloveniji in v tujini. Leta 1998 je prejel nagrado Prešernovega sklada za delo Pridiga pticam. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava novih kipov Jakova Brdarja v TR3