Fotografije Tine Šket kažejo dar in tehnično znanje, ki bi ga človek pripisal več kot rosnim 13 letom. Foto: Tina Šket
Fotografije Tine Šket kažejo dar in tehnično znanje, ki bi ga človek pripisal več kot rosnim 13 letom. Foto: Tina Šket

Komisija, ki so jo sestavljali fotografa Arne Hodalič in Barbara Čeferin, oblikovalec Gregor Inkret ter odgovorni urednici revij Irena Cerar (National Geographic Junior) in Marija Javornik (National Geographic Slovenija), je med 1.561 fotografijami za razstavo izbrala 35 najboljših.

Prve nagrade National Geographica v posameznih kategorijah so prejeli Jure Kravanja v kategoriji Ljudje (Sila želje, Celje, 2009), Marjan Artnak v kategoriji Živali (Pojem v snegu, Porezen, 2010) in Matej Košir v kategoriji Kraji (Na ulici, Santiago de Čile, 2009)

Med mladimi nadobudnimi fotografi, ki jim je namenjen National Geographic Junior, se je v kar dveh sekcijah, Pokrajina in Živali, proslavila 13-letna Tina Šket (Jutranje meglice in Kolibri). Njene fotografije so že v preteklih letih prejemale nagrade v posameznih kategorijah, bila je tudi zmagovalka lanskoletnega likovnega ekonatečaja revije National Geographic Junior. Tino za nagrado čaka 12-dnevno potovanje v Egipt.

13 let je star tudi avtor najbolj duhovite fotografije - v sekciji Humor je zmagal Žan Kupljenik (Dvodelni obraz), le leto starejša pa je Vida Jocif, ki je s fotografijo Ping-Pong pometla s konkurenco v sekciji Ljudje.

Prijetno s koristnim
21. oktobra bo v sodelovanju z Galerijo Fotografijo že šestič zapored potekala dobrodelna dražba razstavljenih fotografij, ki jo bo vodil Mitja Meršol. Zbrana sredstva bodo namenili za opremo multisenzorne stimulacijske sobe na otroškem oddelku rehabilitacijskega centra Soča.