Poleg razstav bo prireditev vključila vodstva, strokovne debate in performanse, ki bodo potekali po vsem Dunaju. Foto: EPA
Poleg razstav bo prireditev vključila vodstva, strokovne debate in performanse, ki bodo potekali po vsem Dunaju. Foto: EPA

Poleg razstav bo prireditev vključila vodstva, strokovne debate in performanse. Galerie Ernst Hilger bo na razstavi Spaces We Inhabit predstavila Miho Štruklja.

V Christine König Galerie se bo na samostojni razstavi Hurt Feelings prvič v Avstriji predstavil kitajski umetnik Ai Veivei. Politično angažirani umetnik dokumentira posledice svoje akcije Remembering, v kateri je 9.000 otroških nahrbtnikov pritrdil na pročelje münchenske Hiše umetnosti (Haus der Kunst).

Instalacija je bila odziv na katastrofalni potres v kitajski pokrajini Sečuan leta 2008, v katerem je umrlo na tisoče otrok. Iz nahrbtnikov je bil sestavljen stavek matere enega izmed umrlih otrok: "Sedem let je srečno živela na tem svetu." Akcija in umetnikov poziv k natančni preiskavi posledic nesreče so njemu in sodelavcem nakopali grožnje. Razsežnosti odzivov bo Ai Veivei na Dunaju predstavil skozi fotografije in videe.

Poljski slikar Adam Adach bo dela razstavil v galeriji ob katedrali sv. Štefana. Razstavo Go-Between bo v nedeljo dopolnil pogovor umetnika z direktorico Judovskega muzeja Dunaj Danielle Spera in kuratorjem umetniške zbirke Erste Group, Walterjem Seidlom. Tema bo povezanosti identitet, religije in svetovnega nazora z Adachovim ustvarjanjem.

V nekaterih galerijah bodo umetniki sami vodili obiskovalce po svojih razstavah. V Galerie Michaela Stock bo ob razstavi "transient" Patricka Baumüllerja in Viktorja Svikisa v petek še Ghettoblaster-Party. V Dunajski galerijski konec tedna bodo vključene še Galerie Ernst Hilger, ki bo slovenskega umetnika Miho Štruklja predstavila skozi stenske slike in performanse. Štrukelj je lani zastopal Slovenijo na Bienalu v Benetkah. Galerie Mezzanin bo kraj predstavitve Petra Koglerja iz Innsbrucka.

Izbira galerij je bila "demokratičen proces", je povedala predsednica združenja galerij Gabriele Senn. "Weekend" je v nekaterih drugih mestih postal že blagovna znamka, zdaj ga želijo uveljaviti še na Dunaju. Galerije pač morajo shajati brez subvencij, zato hočejo pritegniti pozornost. Vstopnine ne bo.