Milijonski porast obiska leta 2012 v pariškem Louvru pripisujejo odprtju novega dela muzeja, posvečenega islamski umetnosti. Foto: EPA
Milijonski porast obiska leta 2012 v pariškem Louvru pripisujejo odprtju novega dela muzeja, posvečenega islamski umetnosti. Foto: EPA

Drugi najbolj obiskan je bil newyorški Metropolitanski muzej umetnosti, na tretjem, četrtem in petem mestu pa so se zvrstili londonski muzeji.

Najbolj obiskane razstave v Tokiu in Riu
Prvo mesto Louvra na seznamu najbolj obiskanih muzejev ni presenečenje, saj je na vrhu že od leta 2007, ko so letno raziskavo obiskanosti izvedli prvič. Letošnji porast obiska za milijon obiskovalcev pripisujejo predvsem novemu krilu, posvečenemu islamski umetnosti. Britanski muzeji, zlasti tisti v prestolnici, so imeli odlično leto 2012 po zaslugi poletnih olimpijskih iger v Londonu, ki so v mesto pripeljale še več ljudi kot običajno. Britanski muzej je na lestvici za Louvrom in newyorškim metropolitanskim muzejem še vedno na tretjem mestu. V galeriji Tate Modern pa so veliko obiskovalcev pritegnili z retrospektivo Damiena Hirsta in instalacijo Tanks ter s 5,3 milijona obiskovalcev s četrtega mesta najbolj obiskanih umetniških ustanov izrinili britansko Narodno galerijo.

A, zanimivo, v petih najbolj obiskanih galerijah niso gostili niti ene izmed 20 najbolj priljubljenih razstav leta 2012. Najbolj priljubljena razstava leta je bila Mojstrovine iz Mauritshuisa v tokijskem metropolitanskem umetniškem muzeju. Razstava starih nizozemskih mojstrov, na kateri je bilo na ogled tudi Vermeerjevo Dekle z bisernim uhanom iz leta 1665, je v tokijsko ustanovo med junijem in septembrom pritegnila več kot 10 tisoč obiskovalcev dnevno. Razstavljene slike je japonskemu muzeju posodila Kraljeva galerija Mauritshuis iz Haaga, ki je zaradi prenove zaprta do sredine leta 2014. Zbirka slik nizozemskih slikarskih mojstrov bo nadaljevala turnejo v ZDA in Italiji ter se na Nizozemsko vrnila prihodnje leto. Med najbolj obiskanimi so še ena tokijska razstava (razstava evropske umetnosti v tamkajšnjem narodnem muzeju), kar tri razstave v muzeju Centro Cultural Banco do Brasil v Riu de Janeiru, londonska postavitev Davida Hockneyja A Bigger Picture z velikimi slikami na platnih in iPadih ter razstava italijanskih slik iz 19. stoletja v sanktpeterburškem Hermitagu.