Stavbo muzeja Louvre Abu Dabi je načrtoval francoski arhitekt Jean Nouvel. Foto: EPA
Stavbo muzeja Louvre Abu Dabi je načrtoval francoski arhitekt Jean Nouvel. Foto: EPA
Francija je v Abu Dabiju postavila tudi vojaško oporišče, s čimer so si zagotovili strateško pomembno vlogo na Arabskem polotoku. Foto: EPA

Družba za razvoj turizma in investicije v Abu Dabiju je sporočila, da se bo gradnja začela takoj. Želijo si, da bi galerija vrata odprla leta 2015.

Odprtje je bilo po poročanju agencije AFP sprva načrtovano že tri leta prej. Pogodba je bila zdaj dodeljena skupnemu projektu pod vodstvom podjetja Arabtec, pri katerem sodelujeta še španska družba Constructora San Jose SA in Oger Abu Dhabi LLC.

Pogodba pomeni pomemben mejnik v projektu Louvre Abu Dabi, je zapisano v izjavi za javnost.

"Prodana duša" slovitega muzeja?
Abu Dabi je plačal okrog 1,3 milijarde dolarjev za uporabo imena Louvre za 30 let, v tem času pa bodo v muzeju lahko razstavljali umetnine iz pariškega muzeja Louvre.

Dogovor je spodbudil razpravo med ljubitelji in poznavalci umetnosti v Franciji, ki so menili, da bo Louvre s tem "prodal svojo dušo", pri čemer so imeli v mislih predvsem ravnanje s političnimi oporečniki in priseljenci, ki naj bi delali na gradbišču.

V Abu Dabiju so predstavili tudi zelo ambiciozen načrt razvoja Abu Dabi 2030, s katerim želijo modernizirati emirate in spremeniti njihovo ekonomijo.

Kljub svetovni gospodarski krizi in resnim posledicam, ki jih že občutijo v sosednjem Dubaju, se v Abu Dabiju še vedno nadaljujejo gradbeni projekti, čeprav tudi tu nekoliko počasneje, še piše AFP.