Navijači so posebej na tekmi Jugoslavije in ZDA ustvarili nepopisno vzdušje in z bodrenjem pripomogli, da je Jugoslavija osvojila naslov svetovnih prvakov. Foto: Svetozar Busić. Foto:
Navijači so posebej na tekmi Jugoslavije in ZDA ustvarili nepopisno vzdušje in z bodrenjem pripomogli, da je Jugoslavija osvojila naslov svetovnih prvakov. Foto: Svetozar Busić. Foto:
Kapetan Ivo Daneu in zanj značilen met preko glave na tekmi Jugoslavija : ZDA Foto: Edi Šelhaus/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Kapetan Ivo Daneu in zanj značilen met preko glave na tekmi Jugoslavija : ZDA. Foto: Edi Šelhaus/Muzej novejše zgodovine Slovenije

Nepozabne trenutke lahko zdaj vsi podoživijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer razstavljajo fotografije sedmih priznanih fotografov.
V muzeju namreč hranijo več kot 2.500 izvirnih, večinoma črno-belih fotografskih posnetkov fotografov, ki so na celuloidu ovekovečili tekme šestega svetovnega prvenstva v košarki. To je pred 43 leti potekalo v Sarajevu, Splitu, Karlovcu, Skopju in Ljubljani. Ljubljanska Hali Tivoli je imela priložnost gostiti sklepni del prvenstva, na katerem je prvič slavila jugoslovanska reprezentanca.

Nepozabne trenutke, od utrinkov iz posameznih tekem do osvojitve naslova svetovnih prvakov ter uvodnega in sklepnega slavja v tivolski dvorani, so posneli fotografi Nace Bizilj, Svetozar Busić, Marjan Ciglič, Egon Kaše, Edi Šelhaus, Miloš Švabić in Matija Jurovič. Njihove fotografije pa Muzej novejše zgodovine Slovenije pod naslovom Košarka 1970 – Luna vaša, zlata naša do konca septembra razstavlja ob bližajočem se evropskem prvenstvu v košarki.
Kako se dogodka spominjata Ivo Daneu in Aljoša Žorga?
Nepogrešljiv del zmagovalne reprezentance so bili tudi trije slovenski košarkarji Vinko Jelovac, Ivo Daneu in Aljoša Žorga. Avdio-video posnetka pričevanja slednjih dveh si lahko obiskovalci ogledajo na razstavi, ki jo dopolnjujeta še filmsko gradivo iz Arhiva Republike Slovenije in dodaten nabor fotografij muzeja.