Umetnino Okužba umetnice Joane Vasconcelos so v palači Grassi razstavili v sklopu razstave Il Mondo vi Appartiene na 54. mednarodnem likovnem bienalu, ki se bo sklenil 27. novembra. Foto: EPA
Umetnino Okužba umetnice Joane Vasconcelos so v palači Grassi razstavili v sklopu razstave Il Mondo vi Appartiene na 54. mednarodnem likovnem bienalu, ki se bo sklenil 27. novembra. Foto: EPA
Ameriški pavilijon na beneškem bienalu.
Umetniška inštalacija Track and Field umetnikov Jennifer Allore in Guillerma Calzadilla je razstavljena v ameriškem pavilijonu na 54. beneškem bienalu. Foto: EPA
Beneški bienale v polnem teku

Slovenski paviljon v Galeriji A+A je že v četrtek odprla ministrica za kulturo Majda Širca, na letošnji izdaji bienala pa Slovenijo zastopa kipar Mirko Bratuša s projektom Grelci za vroče občutke.

Razsvetlitev aktualne umetnosti
Slovesnost, na kateri bodo so podelili tudi nagrade, bo v Vrtovih, za javnost pa je bienale odprt že od zjutraj. Zlatega leva za življenjsko delo bodo na letošnjem bienalu podelili ameriški umetnici Sturtevant in avstrijskemu kiparju Franzu Westu. Poleg nagrad za življenjsko delo bo mednarodna žirija podelila še zlatega leva za najboljšo nacionalno predstavitev, zlatega leva najboljšemu umetniku na razstavi ILLUMInacije ter srebrnega leva obetavnemu mlademu umetniku na omenjeni razstavi.

Kuratorka osrednje razstave z naslovom ILLUMInacije (ILLUMInazioni) je švicarska umetnostna zgodovinarka Bice Curiger, ki je beneški bienale označila kot enega najpomembnejših svetovnih forumov za širjenje in predstavljanje aktualnih smernic v umetnosti. Na to se navezuje tudi naslov osrednje razstave ILLUMInacije, ki obiskovalca 'razsvetli' o trenutnem dogajanju v umetniškem svetu. Razstava, na kateri se predstavlja 83 umetnikov z vsega sveta, je na ogled v Arzenalu in v nekdanjem italijanskem paviljonu v Vrtovih. Med razstavljavci je 32 mladih umetnikov, rojenih po letu 1975.

Slovenski topli in hladni kipi
Slovenijo na letošnji izdaji bienala zastopa kipar Mirko Bratuša s projektom Grelci za vroče občutke, ki ga je predlagala Galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki. Bratuša je štiri kipe lani predstavljenih Hipokritov za beneško predstavitev dopolnil s še enkrat toliko skulpturami figur, ki prve dopolnjujejo tako, da jih ogrevajo. Če so Kostanjeviški kipi topli, so novi kipi hladni, saj so grelci. Hipokriti so, kot je zapisala komisarka slovenske predstavitve v Benetkah Nadja Zgonik, 'taktilni in topli, s čimer prebujajo naše občutke. Obenem pa nam konfliktna duševna stanja, ki jih prikazujejo, kažejo na psihotičnost našega vsakdana, strahove in težave'.

Letošnjih 89 nacionalnih predstavitev na beneškem bienalu je preseglo doslej rekordno leto 2009, ko je bilo na ogled 77 nacionalnih predstavitev tako v Vrtovih in v Arzenalu kot tudi na drugih lokacijah po mestu. Bienale se bo sklenil 27. novembra.

Nekatere od nacionalnih predstavitev si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Beneški bienale v polnem teku